Nepremeškajte ďalšiu zo série prednášok zaoberajúcich sa queer témami v divadle.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

História divadla je spojená s osobnosťami LGBT+ autorov a divadelných tvorcov, ktorých diela pretrvali až do súčasnosti. Prvky homosexuality v divadle možno vystopovať v antike a renesancii, ako aj v japonskom divadle kabuki a modernejšom divadle takarazuka.

S nástupom realizmu sa objavuje čoraz viac hier, ktoré obsahujú zakódovaný alebo otvorene komunikovaný prvok homosexuality, a v modernom období sa touto témou zaoberá čoraz viac autorov a divadelníkov, ktorí sa napriek nástrahám doby čoraz častejšie hlásia k svojej queer identite alebo verejne podporujú (LGBT+) komunitu.

Studená vojna síce spomalila sľubný vývoj, ale od Stonewallských nepokojov (1969) sa otvoril priestor pre rozsiahle LGBT+ diela aj na javiskách činoherného a hudobného divadla. Trend otvorenosti a akceptácie LGBT+ komunity sa v 90. rokoch 20. storočia rozšíril natoľko, že dnešná queer scéna sa spája s inovatívnymi postupmi v súčasnom divadle a hudobnej dráme.


V rámci prednášky Mgr. Andrea Jochmanová, Ph.D. z JAMU v Brne ponúkne prierez historickými obdobiami a udalosťami, predstaví niektoré významné osobnosti, pozastaví sa pri dramatickej tvorbe a pozrie sa na nedávny vývoj v oblasti queer performativity.
Prednáška sa uskutoční v stredu 19. 4. 2023 v Štúdiu 12 o 18.00 hod.

Prednášajúca: Mgr. Andrea Jochmanová, Ph.D. (Oddělení dějin divadla MZM // Kabinet pro výzkum divadla a dramatu JAMU Brno // Scénický šerm a souboje Kabinet pohybu JAMU Brno)

Prednáška bude vedená v českom jazyku.

Vstupné dobrovoľné.


Event: https://www.facebook.com/events/778601060263840

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →