Grécky mýtus Iliada o hrdinovi meno Achilles je snáď všetkým dobre známy. Achilles bol syn smrteľníka Peleusa a nymfy Thetis. Bol silnejší a odvážnejší ako ktorýkoľvek iný muž a mal iba jedno slabé miesto – pätu, za ktorú ho Thetis držala, keď ho ako malé dieťa namáčala do rieky Styx, aby mu zaručila nesmrteľnosť. Počas bojov v Trójskej vojne, Achillovi robil spoločnosť jeho „kamarát“ Patroklus. Mnohí historici ich síce označujú len za spoločníkov, no bolo to naozaj tak?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Iliada v skratke

Keď mal Achilles 9 rokov, bolo vyslovené proroctvo, že zahynie hrdinskou smrťou v Trójskej vojne. Keď sa k tejto vojne začínalo schyľovať, jeho matka sa mu všakovakými spôsobmi snažila zabrániť, aby sa pridal ku gréckej armáde, no Achilles ju neposlúchol. Thetis teda požiadala boha – kováča Hefaistosa, aby jej synovi vytvoril brnenie a zbroj, ktoré ho ochránia pred smrťou.

Iliada sa sústredí najmä na desiaty rok vojny, keď sa Achilles a vodca gréckych vojsk, kráľ Agamemnon, dostanú do sporu, lebo Agamemnon uniesol Achillovu slúžku Briseis. Achilles odmietne bojovať v nasledujúcej bitke, čo ohrozí osud celého gréckeho vojska. Ak sa bojov nezúčastní Achilles, najvačší vzor všetkých mužov, prečo by sa ho mali zúčastňovať obyčajní smrteľníci?

Tu na scénu prichádza Patroklus. Oblečie sa do Achillovho povestného brnenia a predstiera, že je Achilles samotný. Vedie vojsko do bitky, na prvý pohľad úspešne. Keď sa však už schyľuje ku koncu, Patroklus sa stretáva v boji s Hektorom, najstarším synom kráľa Tróje. Hektor je vychýrený bojovník, oveľa skúsenejší ako Patroklus, a dokonca mu pomáha aj boh Apolón. Trójsky princ vidí, že má značnú prevahu a Patrokla zabije.

Achilles a Patroklus
Zdroj: wikipedia.org

Achillova pomsta

Keď sa o tejto správe dozvie Achilles, razom ho prejde hnev na Agamemnona a vstupuje do bitky. Zaslepený hnevom a smútkom vyhľadá Hektora a napadne ho. Zmätený Hektor „znovu“ bojuje proti Achillovi, no tento krát, napriek všetkým proroctvám, prehráva. Keď zomiera, požiada Achilla, aby vrátil jeho telo Trójanom. Achilles túto požiadavku nesplní a Hektorovo telo priviaže k vozu a ťahá ho cez špinu a blato okolo trójskych hradieb, aby dokonal svoju pomstu.

Priam, kráľ Tróje a Hektorov otec, prichádza do gréckeho tábora, aby požiadal Achilla o telo svojho syna. Po dlhom presviedčaní Achilles súhlasí a Priam Hektora pochováva podľa trójskych zvykov. Tu Iliada končí.

A na záver – kamaráti, či milenci?

V štvrtom a piatom storočí pred Kristom práce viacerých gréckych autorov hovoria o vzťahu medzi Achillom a Patroklom ako o ľúbostnom. Hovorí o tom aj samotný Platón vo svojom dialógu Symposion a ani z ďaleka nie je jediný. V stredovekej kresťanskej Európe bola táto myšlienka však úplne potlačená – všetky zdroje z tohto obdobia tvrdia, že ich vzťah bol čisto platonický, niektoré dokonca zachádzajú až k tvrdeniu, že Achilles mal manželku.

Názory na túto tému sú naozaj rôzne, ale jedno je isté. Achilles sa po Patroklovej smrti dožadoval sľubu, že ich popol bude uložený v jednej urne, aby mohli byť naveky spolu. Jeho hnev a smútok boli natoľko silné, že zmenili osud. Správal by sa Achilles takto, keby bol Patroklus iba jeho spolubojovník?

Zdroje:

Ilustračný obrázok: commons.wikimedia.org

Text: history.com, britannica.com, blog.britishmuseum.org, wikipedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →