Keď sa členov LGBT+ komunity spýtate, kto je jedna z najväčších „gay icons“ v súčasnej dobe, určite aspoň raz začujete meno Lady Gaga. Je známa hlavne ako americká speváčka, skladateľka a herečka, no je taktiež veľká podporovateľka a aktivistka pre práva LGBT+ ľudí po celom svete, a ako bisexuálna žena je takisto otvorená o svojej sexuálnej orientácii.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Začiatok jej kariéry

Vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, Lady Gaga sa už na začiatku svojej kariéry snažila presadzovať a podporovať ľudské práva, a hlavne práva LGBT+ osôb. Spočiatku bolo pre ňu ťažké získať si v rádiách miesto pre svoje skladby a sama povedala, že najväčšiu zmenu zažila vďaka queer komunite, ktorá je doteraz jedna z jej najväčších fanúšikovských základní.

Zdroj: vulture.com

Už od detstva mala záľubu v hudbe a umení. Zozačiatku hrala na klavír, v čom sa neskôr ukázal jej talent. Na strednej škole pôsobila veľmi disciplinovane, ale vedela byť aj provokatívna a výrazná. Jej osobnosť sa ukázala aj na Newyorkskej Univerzite, kde študovala hudbu a herectvo.

Sláva je monštrum

Po tvrdej práci sa Gage nakoniec podarilo odštartovať svoju kariéru albumami The Fame (2008)The Fame Monster (2009), na ktorých sú jedny z jej najväčších hitov. Neskôr vydala albumy Born This Way (2011), Artpop (2013) alebo jej najnovší album Chromatica (2020).

Spomenúť musím jej hit Born This Way(2011), ktorý sa vďaka svojmu textu stal hymnou LGBT+ komunity, a som si istá, že ste ho už určite počuli hrať na Pride pochode. Nielenže má táto pieseň v sebe verše podporujúce gejov, lesby, bisexuálov, transrodových ľudí, všetky rasy a menšiny, ale taktiež sa na jej základe založila charitatívna organizácia Born This Way Foundation, ktorá pomáha ľuďom po celom svete.

Zrodila sa hviezda

Určite všetci viete, že Lady Gaga je takisto veľmi talentovaná herečka, ktorá má na svojom konte niekoľko rolí vo filmoch a televíznych seriáloch. Jej doteraz najslávnejšia rola bola vo filme Zrodila sa hviezda (A Star is Born+ 2018), kde si Gaga zahrala mladú speváčku, do ktorej sa zaľúbi závislý hudobník (Bradley Copper). Jej herecký výkon bol ocenený Zlatým Glóbusom a Oscara v kategórii najlepšia originálna skladba získala titulná pieseň z jej autorského pera – Shallow.

Bradley Cooper a Lady Gaga vo filme Zrodila sa hviezda
Zdroj: imdb.com

Vidieť ju môžeme taktiež v seriáli American Horror Story (2011 – 2019), kde si zahrala excentrickú grófku Elizabeth, za ktorú rolu získala ďalší Zlatý Glóbus. 

Aktivizmus a LGBT+ komunita

Jej aktivizmus sa nedá definovať len pár citátmi z rozhovorov. Zúčastnila sa nespočetne veľa kampaní a pochodov, vďaka čomu sa jej hlas dostal až na politickú úroveň. Jej asi najznámejším pochodom bol National Equality March (2009), kde spolu s protestujúcimi proti zákonu zakazujúcemu členom americkej armády otvorene hovoriť o svojej sexuálnej orientácii pred Bielym domom kričala slová: „Počúvate?“ („Are you listening?“). Tento zákon otvorene kritizovala aj na oceneniach MTV v roku 2010, kde bola sprevádzaná gejmi a lesbami, ktorí za základe ustanovení tohto zákona neboli schopní slúžiť svojej krajine. Vtedy na sebe mala aj svoje najznámejšie „mäsové“ šaty ako vyjadrenie nesúhlasu s danou situáciou.

Zdroj: autor fotky Kevin Winter pre Getty Images; dostupný z time.com

Je potrebné dodať, že s reprezentáciou pokračuje aj naďalej, a to aj napriek nenávisti a útokom zo strany zväčša konzervatívnych osôb a radikálnych nenávistných skupín.

Lady Gaga je naďalej jedna z najväčších podporovateľov a členov LGBT+ komunity, a aj keď si prešla ťažkými, ale aj inšpirujúcimi obdobiami, myslím si, že jej príbeh nás všetkých môže naučiť niečo nové o sláve a o pomoci tým, čo nemali také šťastie.

Autor: Paulína Bačová

Ilustračný obrázok: Justin Higuchi

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →