Krvilačná a nebezpečná predátorka, no zároveň zvodná a neodolateľná femme fatale. Šarmom by si mohla omotať každého muža okolo prsta, ale ona má oči len pre ňu, svoju vyvolenú. A tá sa jej odovzdá priam dobrovoľne. Hoci jej hlava hovorí „bež“, telo sa ani nepohne. Nedokáže si pomôcť.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Rovnako, ako si nedokážeme pomôcť my, diváci. Vieme, že to nedopadne dobre. Ale je to vzrušujúce a sexy. A tak chudinku, mladé žieňa, s radosťou pošleme rovno do jamy levovej… ehm… náručia upírky.

Scéna z filmu The Blood Spattered Bride (1972)
Zdroj: morbidlybeautiful.com

Lesbická upírka je klišé hororových filmov zo 60. a 70. rokov. Prostredníctvom nej sa filmári mohli pohrať s tabuizovanou témou ženskej sexuality a aspoň takto poskytnúť reprezentáciu tam, kde sa mainstream neodvážil.

Bola to pozitívna reprezentácia? Nie. Naša teplá upírka bola stereotypná predátorka zvádzajúca bezbranné dievča na zlé chodníčky. V závere filmu väčšinou umiera a to na chvíľu pomätené dievča sa vracia do bezpečia mužského náručia.

Bola to reprezentácia, ktorú si queer komunita užila? Áno. A užíva si dodnes. Poďme sa pozrieť, kde to všetko začalo.

Carmilla – prvá queer upírka

Vedeli ste, že román o legendárnom grófovi Draculovi od Brama Stokera, ktorý uzrel knižné svetlo sveta (temno noci) v roku 1897, nie je prvý upírsky príbeh? Upírku Carmilluspoznal literárny svet už v roku 1872. Život jej vdýchol írsky autor Joseph Sheridan Le Fanu v rovnomennom románe.

Ilustrácia z románu Carmilla. Autor: David Henry Friston
Zdroj: wikipedia.org

Román Carmilla je jemne strašidelný, atmosférický príbeh prerozprávaný obeťou – mladým dievčaťom menom Laura. Lesbický vzťah medzi ňou a Carmillou samozrejme nie je explicitný, no podtóny sú naozaj silné. Je to príbeh o tenkej hranici medzi posadnutosťou a láskou, ktorý sa bezpochyby stal inšpiráciou pre väčšinu lesbicko-upírskych filmov. A že ich nebolo málo!

Pre tých, čo sa chcú báť

Prvú lesbickú upírku, samozrejme len queer kódovanú, sme mohli na plátne vidieť už v roku 1936 vo filme Draculova dcéra (Dracula’s daughter). Po takmer dvadsaťpäťročnej odmlke si queer upírka užila svoj majestátny comeback v alternatívnych hororoch zo 60. a 70. rokov minulého storočia.

Nemecké, francúzske, španielske, talianske, britské, belgické či dánske, väčšinou avantgardné, niektoré z nich dokonca mierne erotické; na zozname lesbicko-upírskych filmov zo 60. a 70. rokov je 25 filmov
Zdroj: wikipedia.org

V 80. rokoch sa výrobný pás týchto filmov trošku spomalil. Z hororov sa queer upírky prehrýzli do mainstreamu – toho treťotriedneho. Kým sa bližšie pozrieme na nízkorozpočtový brak, dám vám jedno odporúčanie z hororového súdka.

Hlad (The Hunger; 1983)

V gotickej subkultúre – kultovka; jeden z najpopulárnejších upírskych filmov dodnes. Na rozdiel od ostatných, tento má naozaj hviezdne herecké obsadenie – Catherine Deneuve a David Bowie ako upírsky manželský pár a Susan Sarandon ako korisť bisexuálnej upírky.

Pre tých, čo sa chcú zasmiať

Niekedy človeku nezaškodí pozrieť si film, ktorý je tak zlý, až je skvelý. Nie každý film musí byť intelektuálnou výzvou. Z tohto súdka mám pre vás tieto dve chuťovky:

Príťažlivé zlo (Lesbian Vampire Killers; 2009)

Vidíte dobre. V tomto filme si zahral James Corden, anglický komik a moderátor večernej talkshow. Sám priznal, že rola v tomto filme je jeho najväčší kariérny prešľap. Film je o dvoch kamošoch, ktorí sa ocitnú v dedinke, kde sa v dôsledku kliatby každé dievča na prahu dospelosti stane krvilačnou lesbickou upírkou. Podarí sa im prelomiť túto kliatbu?

Bit (2020)

Celý film je voľne dostupný tu

Oficiálna imdb.com zápletka znie: „Dospievajúce transrodové dievča na letnej dovolenka v Los Angeles bojuje o svoj život po tom, čo spozná štyri feministické upírky, ktoré sa snažia zbaviť bezohľadných mužov.“ Hlavnej úlohy sa zhostila transrodová herečka Nicole Maines.

Späť ku Carmille – nečakaný úspech webseriálu

Že nízky rozpočet ešte nemusí nič znamenať, nám v rokoch 2014 – 2016 dokázali tvorcovia webseriálu Carmilla. Seriál je o skupinke študentov fiktívnej univerzity Silas, kde sa dejú mysteriózne záhady. Tie sa snaží rozlúštiť študentka žurnalistiky Laura (Elise Bauman) a v chaotickom vyšetrovaní sa zaľúbi do charizmatickej upírky Carmilly (Natasha Negovanlis).

Seriál je natočený tzv. single frame technikou – celá epizóda (3-7 minút) je jeden neprerušený nezostrihaný záber. Jednotlivé epizódy sú prezentované ako Laurine vlogy. Je to nápadité, kreatívne a plné pozitívnej queer reprezentácie. Všetky série si môžete pozrieť na youtubovom kanáli KindaTV.

Neprehliadnuteľná chémia medzi herečkami pomohla spraviť z tohto nenápadného webseriálu fenomén. Sériu uzatvára celovečerný film The Carmilla Movie (2017).

Celý film je voľne dostupný tu

Zdroje:

Ilustračný obrázok: nypost.com

Text: wikipedia.org, imdb.com, dailydead.com, morbidlybeautiful.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →