Ak by ste mali niekomu opísať LGBT+ komunitu pár slovami, čo by ste povedali? Že je tolerantná? Srdečná? Prívetivá?Alebo všetko z toho? Určite by sme mohli povedať, že je v nej o niečo viac lásky a porozumenia ako bežne. U niektorých však všetky tieto skvelé vlastnosti prevyšuje jedno iné slovíčko – vzdialená.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Reč je o ľuďoch, ktorí sa identifikujú nielen ako queer, ale zároveň žijú so zdravotným znevýhodnením – telesným, mentálnym alebo iným. Aj keď sa vám to môže zdať prekvapivé, faktom je, že tieto dve veci sa často prelínajú. Podľa prieskumu Movement Advancement Project (MAP) z roku 2019, skoro 3 až 5 miliónov ľudí z LGBT+ komunity má určité zdravotné znevýhodnenie. Tento prieskum bol uskutočnený len v Spojených Štátoch, a tak reálny celosvetový počet je ešte vyšší. Aj napriek tomu, že je to číslo vysoké, týchto queers je vidno len málokde. A to nehovorím len o reprezentácii mimo komunitu, ale aj vo vnútri nej, napr. na rôznych dúhových akciách.

V čom je teda problém?

Rozlúsknuť tento oriešok je celkom jednoduché. Nie je tomu tak dávno, čo zdravotne znevýhodnení boli väčšinou v ústavoch alebo podobných inštitúciách, bezpečne izolovaní od „normálneho“ zvyšku sveta. Dnes sa už situácia vďakabohu zmenila, no zmýšľanie niektorých jedincov touto zmenou neprešlo. Mnohí tak stále vidia zdravotne znevýhodnených ako osoby na mentálnej úrovni dieťaťa, čo je vo väčšine prípadov absolútne mylná predstava. Spoločnosť automaticky nepredpokladá, že takýto ľudia môžu mať nejaký sexuálny život, naviac ak nie je práve hetero.

Častokrát sa môžno stretnúť s prípadmi, kedy okolie neberie odlišnú sexualitu alebo rodovú identitu človeka seriózne. Pokladá ju len za fázu, ktorá čoskoro prejde a ktorú má za následok práve „zmätenosť“ spôsobená zdravotným stavom.

Zdroj: uniteuk1.com

Ďalším dôvodom sú aj architektonické prekážky. Spoločnosť s týmito ľuďmi veľmi nepočíta, a tak sa ani neobťažuje zabezpečiť im bezbariérový prístup do priestorov. Bohužiaľ, to častokrát platí aj pre LGBT+ akcie (dúhové festivaly, diskusie v kaviarňach, párty, niekedy dokonca aj Pride pochody).

Ako uviedla psychologička Katy Franeková v rozhovore pre Queer Slovakia, veľa LGBT+ ľudí čerpá silu z komunity, ktorá má pre mnohých status rodiny. Skúste si teda predstaviť, že takú sociálnu izoláciu, akú sme zažívali počas lockdownu, by ste zažívali bežne a väčšinu času by ste sa ku svojej queer rodinke ani nedostali.

Čo všetko predstavuje prekážky a ako ich odstrániť?

Tou najväčšou bariérou, ktorú by sme mali odhodiť hneď po prečítaní tohto článku, sú predsudky. Nič neodradí zdravotne znevýhodneného človeka viac, ako nepríjemné pohľady alebo očividné prekvapenie.

Ďalšie komplikácie sú veľakrát pri spomínaných miestach, kde sa LGBT+ komunita môže stretávať. Čo sa týka prístupu pre všetkých, verejné priestory na Slovensku nie sú vo všeobecnosti žiadna sláva. Prečo to teda v rámci inklúzie nezmeniť? Ako? Častokrát to ide jednoducho. Ak organizujete nejaké dúhové podujatie, uistite sa, že sa na dané miesto dostanú všetci a môžu tam prevažne samostatne fungovať. Problém môžu predstavovať aj také „maličkosti“ ako jeden schodík dovnútra či „útulné“ priestory, ktoré sú stiesnené a pre mnohých ľudí nedostupné. Je jasné, že nie vždy majú organizátori k dispozícii dokonalé miesta, no pri ich hľadaní by bezbariérové priestory nemali byť len myšlienkou nadštandardného luxusu, ale samozrejmosťou. Najlepšie by bolo, ak by organizátori komunikovali priamo s niekým, kto s tým má skúsenosti a kto dokáže aj nepriaznivú situáciu vyriešiť.

Annie Segarra – Urobme Pride dostupnejší
Zdroj: bitchmedia.org

Prečo by sme to mali napraviť?

Celosvetovo sa prezentujeme ako milujúca a otvorená komunita. Ako skupina ľudí bez predsudkov ohľadom rodovej identity, sexuálnej orientácie, rasy a pod. Tak prečo by sme mali vynechávať zdravotne znevýhodnených? Mnohí hovoria, že v LGBT+ komunite sa cítia omnoho komfortnejšie a bezpečnejšie. Uvádzajú, že z queer strany sa im dostáva viacej porozumenia ako zo strany ostatných. A to práve kvôli tomu, že vieme, aké je to byť utláčaní na základe toho, kým sme. Avšak aj napriek tejto skutočnosti sa mnoho z nich obáva, ako ich dúhová komunita príjme a či im bude dostatočne k dispozícii. Takto by sme mohli prísť o podstatnú časť našej komunity, čo by určite bola škoda. Ak teda budeme začleňovať všetkých bez rozdielu, môžeme z toho nie len získať veľa dôležitých lekcií, ale aj dosvedčiť, že sme komunita, ktorá drží pri sebe. No najmä sa už nikdy nikomu nemusí stať, že na prvom „rande“ zostane druhá strana šokovaná, pretože nečakala, že váš zdravotný stav bude v skutočnosti taký skutočný 😉.

Na reprezentácii v médiách záleží!

Jessica Kellgren-Fozard

Jessica Kellgren-Fozard
Zdroj: pinterest

Jessica je vcelku známa LGBT+ youtuberka a aktivistka, ktorá zaujme nielen jej úžasným vintage štýlom, ale aj skvelým obsahom videí. Na svojom kanáli sa venuje mnohým queer témam a v poslednej dobe aj tehotenstvu, keďže so svojou partnerkou čakajú bábätko. Veľká časť jej videí sa venuje aj zdravotným problémom. Sama je nedoslýchajúca, má hneď niekoľko diagnóz a chronických ochorení, a tak sú jej videá ozaj dobre spracované, autentické a hlavne náučné.

Aaron Philip

Aaron Philip pre Moschino
Zdroj: gcn.ie

Transrodová modelka búrajúca stereotypy v móde – aj takto by sme mohli opísať túto očarujúcu osobu. Jej kariéra nabrala na rýchlosti len nedávno, vďaka jednému z jej príspevkov na Twitteri. Odkaz znel jasne. Keď ju objavia modelingové agentúry, tak je pre všetkých koniec, pretože je čas na skutočnú diverzitu a inklúziu. Za ten čas už stihla spolupráce s niekoľkými svetovými firmami, napr. Elite NYC či Moschino. Nezostáva však len pri poukazovaní na nedostatky v módnom priemysle. Na svojom Instagrame pravidelne pomáha zbierať peniaze na pomoc ostatným ľuďom v núdzi.

Drag Syndrome

Drag Syndrome
Zdroj: gcn.ie

Ako všetci vieme, drag je miesto na seba vyjadrenie, v ktorom sa medze nekladú. Skvelo to ukazuje aj táto art skupina zložená z drag queens a kings s Downovým syndrómom. Začali ako malá tanečná skupina v Londýne. Z underground shows sa časom stali vystúpenia nabité skvelou energiou, s ktorými vo svojich trblietavých lodičkách už precestovali veľkú časť sveta.

Zdroje

Titulný obrázok: rewirenewsgroup.com

Text: respectability.org, trevorspace.org, teenvogue.com, pinknews.co.uk, culturedevice.org, bitchmedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →