Vedeli ste, že vo svete športu je vyoutovaných oveľa viac žien ako mužov?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Wikipedia uvádza, že na zimnej olympiáde v juhokórejskom Pchjongčchangu v roku 2018 súťažilo len 16 otvorene queer športovcov, z toho 12 žien, a na letných olympijských hrách v brazílskom Riu v roku 2016, z celkového počtu 68 otvorene queer atlétov, bolo až 51 žien.

Stereotypy síce nemáme v LGBT+ komunite veľmi radi, no tieto štatistiky hrajú do karát tomu, že mnoho teplých žien inklinuje k športu a stereotypický gej zas nie. Ktovie, ako by tieto čísla vyzerali, keby sme k nim vedeli prirátať aj tých, ktorí si svoju sexualitu zatiaľ nechávajú pre seba?

Zdroj: bbc.com

Poďme sa dnes teda pozrieť na športovkyne, ktoré sa do histórie olympijských hier zapísali nielen výkonmi vo svojich športových disciplínach, ale aj príslušnosťou k LGBT+ menšine.

Prvé queer športovkyne, Stanislawa Walasiewicz a Mildred „Babe“ Didrikson Zaharias, súťažili už na olympijských hrách v roku 1932 v americkom meste Los Angeles. Samozrejme, ani jedna z nich nebola v tom čase out, no LGBT+ komunita sa k nim s hrdosťou hlási.

Mildred „Babe“ Didrikson Zaharias (atlétka)

Zdroj: usopm.org

Mildred „Babe“ Didrikson Zaharias (1911 – 1956) bola športový zázrak. Čoho sa chytila, v tom vynikala. V roku 1999 ju americká tlačová agentúra Associated Press zvolila za najlepšiu športovkyňu 20. storočia.

Z losangeleskej olympiády (1932) si odniesla dve zlaté medaily – jednu z behu na 80 metrov cez prekážky a jednu z hodu oštepom, pričom v oboch disciplínach prekonala vtedajšie svetové rekordy. V disciplíne skok do výšky si vybojovala striebro.  

V roku 1935 sa začala profesionálne venovať golfu a už v roku 1938, ako prvá žena v histórii, súťažila na turnaji Los Angeles Open, ktorý je (zjednodušene povedané) súčasťou mužskej golfovej ligy. Počas svojej golfovej kariéry vyhrala všetky možné golfové turnaje, profesionálne či amatérske, niekoľko z nich dokonca aj po tom, čo jej bola diagnostikovaná rakovina hrubého čreva. Tej v roku 1956 nakoniec podľahla. 

Zdroj: capegazette.com

Niečo z jej súkromného života odhalila jej biografka Susan Cayleff. Hoci bola Babe oficiálne vydatá za profesionálneho wrestlera Georgea Zahariasa, v posledných rokoch svojho života sa po jej boku objavovala žena – golfová kolegyňa Betty Dodd.  

Susan Cayleff v biografii Babe: The Life and Legend of Babe Didrikson Zaharias (1996) napísala: 

„Didriksonovej manželstvo malo čoraz viac problémov a ona začala tráviť stále viac a viac času s Dott. Chodili spolu na golfové turnaje a Dott s ňou a jej manželom v posledných šiestich rokoch jej života dokonca bývala.“ Svoj vzťah síce nikdy otvorene neopísali ako lesbický, no o tom, že mal aj romantický a sexuálny rozmer, niet pochýb. 

„Milovala som ju. Spravila by som pre ňu čokoľvek.“

– takto sa o Babe vyjadrila Dott

Stanislawa Walasiewicz (atlétka)

Zdroj: viva.pl

Stanislawa Walasiewicz (1911 – 1980) bola rodáčkou z Poľska, ktoré aj reprezentovala, no vychovaná bola v USA. Na olympiáde v Los Angeles v roku 1932 si v disciplíne beh na 100 m vyšprintovala zlatú medailu.

Čakalo sa od nej, že titul obháji aj na berlínskej letnej olympiáde v roku 1936, no zlato spred nosa jej ukradla pomerne neznáma americká šprintérka Helen Stephens. Manažér poľského olympijského tímu obvinil Helen Stephens z podvádzania a z toho, že je v skutočnosti muž. Po oficiálnej prehliadke genitálií boli však tieto obvinenia vyvrátené.

Zaujímavým zvratom v tejto afére je skutočnosť, že pitva po smrti Stanislawy Walasiewicz (bola zavraždená počas ozbrojenej lúpeže v roku 1980) odhalila, že Stanislawa bola intersexuálka. 

Amélie Mauresmo (tenistka)

Zdroj: franceolympique.com

Cestičku k relatívne bezproblémovému coming outu francúzskej tenistky Amélie Mauresmo (nar. 1979) vyšliapali jej predchodkyne – tenistky Billie Jean King a Martina Navrátilová. Amélie Mauresmo je jednou z prvých športovcov a športovkýň, ktorí na olympiáde štartovali už ako vyoutovaní členovia LGBT+ menšiny.

V roku 1999, rok pred jej prvou účasťou na olympijských hrách v Sydney, po tom, čo ju oponentka nazvala polovičným chlapom, pretože ju na zápas sprevádzala jej priateľka, sa reportér Amélie Mauresmo priamo spýtal na jej sexuálnu orientáciu.  

„Nezáleží na tom, čo urobím, vždy tu budú ľudia, ktorí budú proti mne,“ povedala Amélie. „S týmto na pamäti som sa rozhodla vyjsť so svojou sexualitou von … povedať to raz a navždy. A teraz sa, prosím, poďme rozprávať o tenise.“ 

Mnoho LGBT+ atlétov sa bojí, že po coming oute stratia sponzorov, a tým pádom zárobky z reklamy. Spoločnosť Nike sa naopak rozhodla Amélie Mauresmo a jej maskulínnejší prejav podporiť špeciálnou kolekciou oblečenia, ktoré ešte viac zvýrazia jej atletickú stránku. 

Zdroj: usopen.org

Z olympiády v roku 2004 v Aténach (Grécko) si Amélie odniesla striebornú medailu.  

Zdroje: 

Titulný obrázok: world-psi.org

Text: smithsonianmag.com, wikipedia.org, espn.com, outsports.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →