Nové reštriktívne zákony v USA označujú zdravotnú pomoc pre transrodové neplnoleté osoby za trestnú činnosť a zakazujú diskutovať na základných školách o sexuálnej orientácii alebo rodovej identite. „Veľmi pevne verím, že ak ťa Pán stvoril chlapcom, si chlapec, a ak ťa spravil dievčaťom, si dievča.“ uviedla vo vyhlásení guvernérka Alabamy Kay Iveyová.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Guvernérka Iveyová podpísala zákon, ktorý obmedzuje zdravotnú starostlivosť súvisiacu s tranzíciou neplnoletých osôb. Alabama je tak tretím štátom v USA, ktorý takéto opatrenie prijal. Ide však o prvú krajinu, ktorá za takú starostlivosť ukladá trestné sankcie. Za hormonálnu liečbu, chirurgický zákrok zmeny pohlavia či podanie blokátorov puberty maloletým by si lekár mohol odsedieť za mrežami až desať rokov. Zástupca republikánskej strany Wes Allen túto iniciatívu prirovnal k zákonom, ktoré zabraňujú neplnoletým dať sa tetovať alebo kupovať nikotínové produkty.

Alabamský senát tiež schválil návrh zákona, ktorý vyžaduje od študentov na verejných školách, aby používali šatne či toalety, ktoré zodpovedajú ich pohlaviu uvedených v rodných listoch.

Demokrati a organizácie LGBTQ+ komunity tvrdia, že nová legislatíva je škodlivá, zbytočná a nespravodlivá. Rovnako sa voči zákonom ohradila aj americká akadémia pediatrov. Odborníci na duševné zdravie sa vyjadrili, že zdravotná starostlivosť súvisiaca s tranzíciou je dôležitá, pretože pomáha predísť depresiám či samovraždám.

Zdroj: Alabama Daily News

„Naše deti by sme mali obzvlášť chrániť pred týmito radikálnymi, život meniacimi liekmi a operáciami, keď sú v takom zraniteľnom štádiu života,“ uviedla vo vyhlásení guvernérka Alabamy.

Podobné konzervatívne zákony sa objavili aj v iných štátoch USA. Floridský guvernér Ron DeSantis podpísal návrh zákona, ktorý zakazuje diskusie na základných školách týkajúce sa sexuálnej orientácie a rodovej identity. Guvernér Texasu uviedol, že schválenie podobného zákona ako na Floride je najvyššou prioritou budúceho roka.

Ďalším štátom je napríklad aj Arizona. Tá zaviedla zákon, ktorý zamestnancov školy núti oznámiť rodičom, že ich dieťa má transrodové sklony“, pokiaľ na to majú podozrenie.

Nové návrhy zákonov však vyvolali odpor zo strany lekárskych expertov a Bidenovej administratívy. Jen Psakiová, tlačová tajomníčka Bieleho domu, odsúdila schválenie „nenávistnej legislatívy Floridy zameranej na zraniteľných študentov“. Ministerstvo spravodlivosti varovalo, že obmedzenie zdravotnej starostlivosti pre trans a nebinárnu mládež by mohlo byť porušením federálnej ústavnej ochrany.

Zdroje:

Text: Reuters, Sky News

Titulný obrázok: Nicole Craine, The New York Times

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →