Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a neformálne združenie Dúhové Slovensko odovzdali dnes po prvý raz titul Dúhový jednorožec. Ocenenie má byť podľa ich slov protipólom ankety Homofób roka a plánujú ho udelovať každoročne osobe, ktorá spravila niečo pozitívne pre LGBT+ menšinu na Slovensku. Prvým víťazom sa stal Vojtech Klinec, rómsky tínedžer vystupujúci pod umeleckým menom Vojtík z Detvy.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Na dnešnom odovzdávaní povedal: „Ďakujem za túto cenu, prijímam ju v mene vlasti a vyzývam všetkých mladých aby išli v septembri voliť.“ Vo svojom súčasnom hite, ktorý ovládol slovenský internet spieva „Frajer ma nechce, lebo dnes už kričí Na stráž.“ a približuje aké je to byť queer a Róm v Detve.

„Odvaha s ktorou čelí prekážkam a stereotypom je obdivuhodná. Velkorysosť s akou zvláda nenávistné prejavy a diskrimináciu je motivujúca. Kreativita ktorú na to používa je inšpiratívna. Pre tieto dôvody je historicky prvý Dúhovy jednorožec v správnych rukách. Neviem si ani predstaviť lepší štart tohto ocenenia a dúfam, že takýchto skvelých ľudí bude pribúdať a rozdáme veľa jednorožcov,“ povedal riaditeľ IĽP a spoluzakladeteľ Dúhového PRIDE Peter Weisenbacher, ktorý cenu odovzdal.

Koordinátorka Dúhového Slovenska Zuzana Slamená dodáva: “Byť queer a Róm v tejto krajine a ešte o tom spievať je proste wow. Chceli sme cenu odovzdať už pred pár dňami, na výročie prvého slovenského Pride, ktorý sa uskutočnil 22. mája 2010, ale pre zaneprázdnenosť víťaza bolo stretnutie možné až dnes. Je to však tak úžasný človek, že to za to určite stálo.”

Inštitút ľudských práv (IĽP) je občianske združenie, ktorého cieľom je podporovať rovný prístup k všetkým deklarovaným ľudským právam pre všetkých. Viac ako 11 rokov aktívne bojuje proti homofóbii a transfóbii, opakovane vydalo príručku o LGBT pre stredné školy a organizuje anketu o anti-cenu Homofób roka. Dúhové Slovensko je neformálne združenie LGBT aktivistov a aktivistiek, ktorí a ktoré sa angažujú za komplexné zrovnoprávnenie LGBT osôb.

(tlačová správa)

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →