Amsterdamské dúhové šaty sú živým umeleckým dielom, ktoré svoju podobu mení každoročne. Sú vyrobené zo všetkých 71 národných vlajok krajín, kde je homosexualita nezákonná, za trest odňatia slobody, mučenia alebo trestu smrti. Keď krajina prijme legislatívu zahŕňajúcu LGBT+ alebo zavedie progresívnejšie zákony, príslušná vlajka sa nahradí dúhovou vlajkou.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Šaty sú vysoké viac ako 3,5 metra a majú priemer 16 metrov. Dôležitým detailom je vrch šiat, ktorý je vyrobený z vlajky Amsterdamu. Je to myslené ako symbol, keďže Amsterdam víta každú sexualitu alebo pohlavie.

Šaty fungujú ako umelecké dielo a zároveň globálny záber obmedzených práv LGBT+ komunity. Je to veľkolepý, dynamický projekt, ktorý sa mení časom s jediným cieľom, dosiahnuť jedného dňa obrovskú dúhovú róbu.

Vznik projektu a inšpirácia k jehovzniku

Šaty sú spolutvorbou módneho návrhára Mattijsa van Bergena a umelkyne Oeri van Woezik. Nápad vznikol spontánne. Ako uviedli tvorcovia, zatiaľ čo Amsterdam bol po stáročia bezpečným prístavom LGBT+ komunity, tento status „treba pestovať a chrániť pre budúce generácie“. Šaty zdôrazňujú dôležitosť zostať otvorený pre LGBT+ utečencov a stať sa bezpečným prístavom pre tých, ktorí sú prenasledovaní kvôli svojej sexuálnej alebo rodovej identite. Šaty od svojho vzniku cestovali po celom svete, no sú pomenované po holandskom meste. Boli odhalené počas každoročného gay pride v amsterdamskom múzeu. Modelkami šiat sú transgender ženy Suzy Wrong a Valentijn de Hingh.

Zdroj: www.amsterdamrainbowdress.com/art-photography-collection/

Premena šiat v čase

Od vzniku šiat v roku 2016 boli štátne vlajky šiestich krajín – Angoly, Belize, Indie, Trinidadu a Tobaga a Botswany – nahradené dúhovou vlajkou. Po tom, čo africká krajina v roku 2017 kriminalizovala homosexualitu, bola k šatám pridaná národná vlajka Čad. V auguste Singapur dekriminalizoval homosexualitu, zatiaľ čo karibský štát Svätý Krištof a Nevis rozhodol, že zákony kriminalizujúce homosexualitu sú protiústavné.

Cesta Amsterdamských dúhových šiat po svete

jún 2023 – Veľká Británia

2022 – Sydney, Austrália; Varšava, Poľsko; Soul, Južná Kórea; Mozambik, Afrika; Taipei, Taiwan; Buenos Aires, Argentína

2021 – Copenhagen, Dánsko; Ottawa, Kanada

2020 – Berlín, Nemecko

2019 – Antverpy, Belgicko

2018 – Johannesburg, Afrika; Brusel, Belgicko; Atény, Grécko; Madrid, Španielsko

2017 – San Francisko, USA

2016 – Amsterdam, Holandsko

Posolstvo dúhových šiat

Keďže šaty cestujú po celom svete, tvorcovia dúfajú že posolstvo dúhových šiat rozšíria aj do iných miest a komunít, obohatia celosvetovú a viacvrstvovú inkluzívnosť a podporia toleranciu. Cieľom je tiež zrovnoprávnenie LGBT+ komunity a poukázanie na hodnoty ako otvorenosť a sloboda. Šaty zdôrazňujú dôležitosť slobody prejavu a slobody lásky. To, že tieto slobody sú v toľkých krajinách stále obmedzované, je strašné. Šaty sú tiež dôležitým odkazom pre mladú generáciu, odzrkadľujú pokrok, aj dlhú cestu ktorá našu komunitu ešte čaká.

Síce sme ako komunita prešli dlhú cestu, dúhové šaty nám ukazujú, koľko práce nás ešte čaká.

Zdroje

www.amsterdamrainbowdress.com

www.oerivanwoezik.com/show/amsterdam-rainbow-dress/

www.mattijsvanbergen.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →