Troye Sivan Mellet (28) je austrálsky spevák, skladateľ a herec. Jeho hudobná kariéra začala, keď v rokoch 2006-2008 spieval na Channel Seven Perth Telethon. Vo februári 2010 sa podieľal na spoločnej charitatívnej piesni We Are the World 25 for Haiti (YouTube edition), ktorá mala vyzbierať peniaze pre obete zemetrasenia na Haiti z 12.1.2010. Do projektu sa zapojili aj Orlando Dixon, Lisa Lavie, Iamn Crosson, Jessica Sanchez a mnohí ďalší.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Po získaní popularity ako spevák na YouTube a v austrálskych talentových súťažiach podpísal v roku 2013 zmluvu s najväčšou austrálskou hudobnou spoločnosťou EMI Australia. V tom istom roku, 7.8.2013, mal aj coming out. Deň potom, ako zverejnil svoje coming out video, dostal od EMI gratulačný email.

Singel Youth z jeho debutového štúdiového albumu Blue Neighborhood (2015) dosiahol 23. miesto v rebríčku Billboard Hot 100. V roku 2017 spolupracoval s holandským DJ Martinom Garrixom na produkcii piesne There For You.

Troye Sivan v roku 2015/Wikipédia

Neskôr spevák potvrdil, že jeho nový album bude obsahovať spoluprácu s dlhoročnou priateľkou Arianou Grande; ich spoločná skladba nesie názov Dance to This.

16.3.2018 bola vydaná pieseň Strawberries & Cigarettes, ktorá sa objavila aj vo filme Love, Simon. Získala nomináciu na Satellite Awards 2018 za najlepšiu pôvodnú pieseň.

V tom istom roku spolupracoval s britskou speváčkou a skladateľkou Charli XCX na singli 1999, ktorý zaspievali aj naživo v Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Troye Sivan sa dostal do svetovej pozornosti hlavne vďaka skladbe Rush, ktorá je hlavným singlom k albumu Something to Give Each Other. Ide predovšetkým o videoklip k spomínanej skladbe, pretože práve ten mu priniesol jeho prvú nomináciu na cenu Grammy za najlepšie hudobné video. Vo videoklipe nájdete skutočne všetko – od erotických a zvodných pohybov a outfitov až po jedinečné tanečné kroky, ktoré sa stali pre pieseň charakteristické.

Fotografia z videoklipu/Youtube
Obal skladby na Spotify/IG troyesivan

Ďalší úspešný singel od speváka bol nepochybne One of Your Girls. Ide o tretiu pieseň zo spomínaného albumu. Za zmienku určite stojí samotný videoklip, v ktorom spevák vystupuje ako žena. Vo videoklipe je aj spevák a herec Ross Lynch.

Fotografie z videoklipu k piesni One of Your Girls/YouTube

Troye Sivan má skúsenosti aj s herectvom. V minulosti stvárnil mladého Wolverina vo filme X-Men Origins: Wolverine (2009) a hral aj v trilógii Spud (2010 – 2014).

Plagát k trilógii Spud/Wikipédia

V roku 2017 sa stal najmladším držiteľom špeciálnej ceny GLAAD Stephena F. Kolzaka. Ide o cenu, ktorú každoročne udeľuje Gay & Lesbian Alliancie Against Defamation.

Sivan hral hlavnú rolu v celovečernom filme Three Months (2022). Vo filme si 17-ročný Caleb v predvečer promócie strednej školy uvedomí, že bol vystavený HIV. Vo filme sa rieši pretrvávajúca stigma voči osobám s pozitívnym výsledkom na túto chorobu.

Objavil sa aj v seriáli The Idol (2023) od HBO.

V súčasnosti má spevák turné. Koncerty bude mať v Nemecku, Švajčiarsku, Holandsku či v Spojenom kráľovstve.

Fotografie z koncertov/IG itboytrends
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →