LGBT+ práva sú na Slovensku dlhodobo problémom. Koalícia sa v otázkach zrovnoprávnenia stavia proti a rétorika jednej z koaličných strán nie je o nič lepšia. Slovenská národná strana častokrát negatívne komentuje situáciu LGBT+. Najnovšie v diskusnej relácii TA3 V Politike predseda SNS Andrej Danko naznačil zasahovanie do financovania filmovna Slovensku v prípade, že sa v nich budepropagovať LGBT+téma.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Otázka financovania filmov sa verejnosti naskytla najmä po nedávnom schválení zmien v audiovizuálnom fonde. Doteraz o financovaní filmov rozhodoval AVF na základe odborníkov z oboru, po schválení zmien v AVFtieto kompetenciespadajú pod novú radu, kde niektorých členov nominuje aj ministerstvo kultúry bez návrhu či potreby schválenia NR SR. Odborníkov tak nahradia osoby menované ministerstvom kultúry.

Štát takmôže zastaviť financovanie filmov, ktorých obsahom budú témy, ktoré sa SNS nepáčia.Pre slovenských tvorcov filmografie to môže byť problém, keďže sa častokrát na scéne objavujú aj LGBT+ postavy.

,,My sme nastavili mechanizmus. Ak niekto bude točiť film, ktorý nebude v súlade s niektorými pravidlami, morálkou, etikou a budete propagovať LGBTI, samozrejme, že to ministerka zastaví,“ uviedol Danko.

Podľa neho ide o jednu z neprijateľných tém. Medzi ďalšie takéto témy má patriť aj vražda novinára Jána Kuciaka či green deal. Oznámil, že počas ich vládnutia na takéto filmy peniaze nepôjdu.

V zäpatí reagoval aj druhý hosť relácie Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska, podľa ktorého chce vláda kontrolovať financovanie filmov a Danko sa k tomu v priamom prenose priznal.

,,Vy si tu nebudete robiť počas nášho vládnutia filmy Sviňa a Únos,“ dodal Andrej Danko.

Obvinil tiež PS z toho, že zneužívali inštitúcie na propagovanie LGBT+ a green deal.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

TA3
Titulná fotografia – Unsplash/Irham Setyaki