V Európe aj vo svete sa postupom času zavádzajú tolerantnejšie zákony voči homosexuálom či transrodovým osobám. V niektorých prípadoch rozhodne o zrovnoprávnení parlament, v iných zase zakročia súdy. Najnovšou krajinou, ktorá aspoň čiastočne uznala práva homosexuálom je Lotyšsko.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Lotyšský parlament ešte v novembri schválil zákon, ktorý umožňuje párom rovnakého pohlavia uzatvárať civilný zväzok, vďaka ktorému sa im uznáva niekoľko práv. Zákon vstúpil do platnosti 1. júla.

Takéto páry budú mať rovnaké práva ako manželia okrem prisvojenia si titulu „manželstvo“, možnosti adopcie detí a dedenia.

Zákon kritizovala najmä opozícia, ktorá uviedla, že bude bojovať proti legalizácii registrovaných partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia a bude zbierať podpisy na referendum o zrušení zákona.

Lotyšsko sa vybralo cestou tolerancie aj pri výbere prezidenta. V roku 2023 vyhral voľby prezident Edgars Rinkēvičs, ktorý sa v minulosti priznal k svojej homosexuálnej orientácii.

Zväzky sa uzatvárali už po polnoci

Zákon, ktorý začal platiť len pred pár dňami začali využívať homosexuálne páry od prvého okamžiku platnosti – a to doslova.

Maksims Ringo a Janis Locs sú prvý pár (muži), ktorý uzatvoril registrované partnerstvo. Stalo sa tak 1. júla krátko po polnoci v hlavnom meste Riga. Symbolicky si vymenili strieborné prstene s nádejou, že ich vymenia za zlaté, ak sa v krajine schvália manželstvá pre všetkých.

Iné páry svoje zväzky uzatvárajú pred notárom a snažia sa tak čo najrýchlejšie vysporiadať právne záležitosti v rámci vzťahu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

https://www.lgbtqnation.com/2024/07/same-sex-couples-line-up-to-register-under-latvias-new-civil-union-law/
https://www.politico.eu/article/latvia-votes-to-allow-same-sex-civil-unions/
Titulná fotografia: Microsoft Designer (AI)