Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Účasť na podujatiach PRIDE je významným a populárnym spôsobom, ako LGBTQ+ komunitu. Avšak, ako pri každej hromadnej akcii, aj tu je dôležité dbať na svoje zdravie a bezpečnosť. Ak sa chystáte zúčastniť pochodu PRIDE v Bratislave alebo Košiciach, tu je niekoľko tipov, ako sa vyhnúť zdravotným komplikáciám či kolapsu:

1. Hydratácia je kľúčová

Leto je momentálne v Bratislave veľmi horúce, preto je dôležité udržiavať telo hydratované. Pred podujatím a počas neho pite dostatok vody. Vyhnite sa sladkým nápojom a alkoholu, ktoré môžu spôsobiť dehydratáciu. Noste si so sebou fľašu s vodou, ktorú môžete doplniť napr. vodou z verejnej fontánky s pitnou vodou.

2. Správne oblečenie

Vyberte si ľahké a priedušné oblečenie, ktoré vám pomôže udržať telesnú teplotu na prijateľnej úrovni. Noste pokrývku hlavy, aby ste sa chránili pred priamym slnečným žiarením, a použite opaľovací krém s vysokým SPF, aby ste predišli spáleniu pokožky. Samozrejme odporúčame oblečenie vo farbách dúhy!

3. Strava a energia

Pred pochodom zjedzte ľahké jedlo, ktoré vám poskytne potrebnú energiu. Vyhnite sa ťažkým a mastným jedlám, ktoré môžu spôsobiť nepohodlie. So sebou si môžete vziať aj malé snacky, napr. ovocie, orechy alebo energetické tyčinky, ktoré vám dodajú rýchlu energiu.

4. Odpočinok

Počas pochodu si robte pravidelné prestávky. Ak cítite únavu alebo závrat, okamžite si sadnite do tieňa a odpočívajte, kým sa nebudete cítiť lepšie. Nehanbite sa požiadať o pomoc organizátorov.

5. Poznajte svoje limity

Ak máte zdravotné problémy, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka alebo iné chronické ochorenia, poraďte sa so svojím lekárom pred účasťou na PRIDE. Vždy majte so sebou svoje lieky a informujte sa o dostupnosti zdravotníkov.

6. Dobrá spoločnosť

Zúčastňujte sa pochodu s priateľmi alebo rodinou. Spoločnosť blízkych ľudí môže zvýšiť vašu bezpečnosť a pohodlie. Ak sa cítite zle, priatelia vám môžu poskytnúť okamžitú a potrebnú pomoc.

7. Rešpektujte svoje telo

Počas pochodu dbajte na signály svojho tela. Ak cítite bolesť, nepohodlie alebo iné zdravotné problémy, okamžite zastavte a vyhľadajte pomoc. Dodržiavajte pokyny organizátorov a spolupracujte s nimi na zaistení bezpečnosti pre všetkých účastníkov.

Účasť na pochode PRIDE je príležitosťou vyjadriť podporu a solidaritu, no nezabúdajte pritom na svoje zdravie a bezpečnosť.

Prajeme príjemný a bezpečný zážitok!

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →