Austrálský súd v piatok rozhodol, že vymazať účet transrodovej ženy zo sociálnej siete pre ženy kvôli tomu, že sa narodila ako muž, je diskrimináciou.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Prípad Roxanne Tickle vzbudil záujem širokej verejnosti. Transrodová žena sa zaregistrovala na aplikácii Giggle for Girls, ktorá je určená výlučne pre ženy. V roku 2022 však spoločnosť, ktorá za aplikáciou stojí, zažalovala z dôvodu diskriminácie na základe rodovej identity. Jej účet mal byť vymazaný po tom, čo zakladateľka aplikácie Sally Grover uvidela fotku Roxanne a označila ju za muža.

Svet a najmä LGBT+ komunita s napätím čakala na rozhodnutie súdu. To padlo v piatok. Súd dal za pravdu poškodenej Roxanne. Aplikácia jej má uhradiť odškodné vo výške 10 000 amerických dolárov (približne 6000 eur) a súdne trovy. Prekvapením je, že súd odmietol prikázať spoločnosti vydať písomné ospravedlnenie.

,,Toto rozhodnutie je veľkým víťazstvom pre transrodové ženy v Austrálii,“ uviedla k verdiktu profesorka Paula Gerber z Právnickej fakulty Monash University.

Vyjadril sa aj samotný sudca Robert Bromwich, ktorý prípad riešil. Ten povedal, že aplikácia považuje za platný údaj pohlavie pri narodení. Roxanne bola pri narodení mužom, ale podstúpila operáciu a jej rodný list bol aktualizovaný.

K verdiktu sa na sociálnej sieti X vyjadrila zakladateľka aplikácie: „Žiaľ, obdržali sme rozsudok, ktorý sme očakávali. Boj za práva žien pokračuje ďalej.“

Naopak, potešenie vyjadrila Roxanne, ktorá označila rozhodnutie súdu ako liek. Zároveň však informovala verejnosť, že obdržala niekoľko nenávistných komentárov.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

NBC News
Ilustračná fotografia: Instagram/theroxyepoch