Čitatelia, ktorí sledujú zahraničnú politiku, pravdepodobne vedia, že v novembri Američanov čakajú voľby prezidenta. Hlavnými kandidátmi boli až donedávna Joe Biden a Donald Trump. Pred pár dňami sa však Joe Biden vyjadril, že kandidovať nakoniec nemieni. Vzápätí podporil ako kandidátku na prezidentskú funkciu svoju viceprezdientku, Kamalu Harris.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Kto je Kamala Harris?

Kamala Harris je americká politička, právnička a v súčasnosti viceprezidentka Spojených štátov amerických.

Narodila sa 20. októbra 1964 v Oaklande, Kalifornii, indickej matke a jamajskému otcovi. Vyrastala v multikultúrnom prostredí a študovala na Howardovej univerzite, kde získala bakalársky titul, a na Hastings College of Law, kde získala titul Juris Doctor.

Svoju kariéru začala ako zástupkyňa okresného prokurátora v Alamede a neskôr sa stala okresnou prokurátorkou v San Franciscu. V roku 2011 bola zvolená za generálnu prokurátorku Kalifornie, čím sa stala prvou ženou africko-amerického a zároveň juhoázijského pôvodu, ktorá túto pozíciu zastávala.

V roku 2017 bola zvolená do Senátu Spojených štátov amerických, kde si získala povesť dôslednej vyšetrovateľky účaatnej vypočúvaní vo výboroch.

V roku 2020 bola nominovaná za kandidátku na viceprezidentku po boku J. Bidena a po víťazstve v prezidentských voľbách sa stala prvou ženou, prvou Afroameričankou a prvou osobou juhoázijského pôvodu na tejto pozícii v celej histórii USA.

Tisícky LGBT+ osôb za Kamalu Harris

23. júla 2024 bol zverejnený list vyjadrujúci podporu LGBT+ voličov Kamale Harrisovej, ktorý len za prvých 24 hodín podpísalo 1 100 osobností, hercov, politikov, influencerov atď. patriacich do LGBT+ komunity.

Tu si môžete prečítať preklad listu do slovenského jazyka:

”List leaderov a osobností LGBTQ+ komunity na podporu Kamaly Harris

23. Júla 2024
Ako obhajcovia, volení úradníci, organizácie a vodcovia komunít slúžiaci miliónom LGBT+ Američanov a našim spojencom po celej krajine Vás vyzývame, aby ste sa k nám pripojili v tomto historickom okamihu, aby ste podporili rovnosť podporou kampane viceprezidentky Kamaly Harrisovej za prezidentku.


Viceprezidentka Kamala Harrisová je povzbudzujúcou priekopníčkou a po celé desaťročia je šampiónkou rovnosti LGBT+: vedie boj v San Franciscu proti nenávistným trestným činom, pracuje na ukončení praktiky „panickej obrany“ využívanej proti homosexuálom a transrodovým osobám (poznámka autorky: praktika, pri ktorej vrah/násilník tvrdí, že konal v amoku, ktorý v ňom obeť vyvolala svojou sexualitou) v Kalifornii a ako zástankyňa rovnosti odmieta obhajovať protiústavné návrhy v senáte. Ako viceprezidentka bola Kamala Harris zástankyňou zákona o rovnosti, ktorý by zabezpečil komplexnú ochranu pred diskrimináciou pre komunitu LGBT+, a zákona o rešpektovaní manželstva, ktorý zabezpečil federálnu ochranu manželstva.


Vláda Bidena a Harrisovej bola najviac pro-LGBT+ vládou v histórii, presadzovala ochranu pred diskrimináciou, presadzovala sociálne služby, ktoré riešia potreby komunity LGBT+, obhajovala začlenenie demografických údajov LGBT+ do zberu údajov, bojovala proti hrozbám pre LGBT+ a zločinom z nenávisti, propagovala práva LGBT+ na celom svete, posilňovala ochranu zdravotnej starostlivosti pre transrodových Američanov a Američanky a stanovila víziu pre Ameriku, v ktorej nikto nezostane pozadu, bez ohľadu na to, kto sú alebo koho milujú.
Vláda Bidena a Harrisovej tiež vymenovala rekordný počet LGBT+ ľudí na kľúčové posty vo federálnej vláde, vrátane prvého homosexuálneho tajomníka kabinetu, prvého transrodového senátora a historických federálnych sudcov.


S týmito silnými politikami LGBT+ v ohrození kvôli Donaldovi Trumpovi, JD Vanceovi a anti-LGBT+ projektu 2025 je zvolenie Kamaly Harrisovej a opätovné porazenie Donalda Trumpa rozhodujúce pre zachovanie rovnosti. Náš ďalší prezident navyše obsadí všetky voľné miesta na Najvyššom súde, ktoré budú mať vplyv na smerovanie našej krajiny po celé desaťročia. Naše základné slobody sú napádané a musíme zabrániť Donaldovi Trumpovi a jeho prisluhovačom MAGA, aby ovládali páky moci, aby ďalej narúšali a vracali späť všetko, čo sa dosiahlo pre rovnosť.


V kombinácii naše úsilie slúži miliónom LGBT+ rodín po celej krajine. LGBT+ voliči sú jedným z najrýchlejšie rastúcich volebných blokov v krajine, a to aj v „battleground“ štátoch (štáty kde je výhra jedného či druhého kandidáta zo zásady tesná, pozn. red.), ktoré v súčasnosti majú takmer 20 miliónov voličov. Táto sila v počtoch sa zvyšuje na 75 miliónov voličov rovnosti v celej krajine, zahŕňajúc našich spojencov, ktorí podporujú demokratických kandidátov.

Tieto milióny voličov budú hlasovať a jeden po druhom sa musíme spojiť, aby sme podporili Harrisovej kampaň.
Pripojte sa k nám a zjednoťme sa, aby sme podporili Kamalu Harrisovú za prezidentku Spojených štátov a vyhrali tieto voľby!“

Harrisová vracia pozornosť na svoju prácu pre LGBT+ komunitu aj vo svojej kampani, najmä na spomínaný „panic defense“. V januári biely dom vydal i prvú správu o LGBT+ rovnosti v histórii Spojených Štátov Amerických.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Titulná foto: FB/Kamala Harris