Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) v utorok (6.8.2024) odvolala Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla. Drlička ráno v župane otvoril doma dvere, za ktorými stála úradníčka ministerstva kultúry s dvomi SBS-kármi a podala mu dekrét o odvolaní.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Šimkovičová Drličku kritizovala už dlhšie. Naposledy v júli, keď odvolal šéfku Baletu SND Ninu Polákovú. Dôvodom malo byť podozrenie zo šikanovania, nezhodami a napätím medzi členmi baletného súboru.

Matej Drlička pritom len nedávno získal prestížne francúzske vyznamenanie Rytier rádu umenia a literatúry. Ocenenie je podľa francúzskej ambasády veľkým uznaním jeho dlhoročného pôsobenia v oblasti kultúry a vynikajúcej práce na čele SND.

Matej Drlička/IG Slovenské národné divadlo

Drličkove odvolanie vyvolalo v kultúrnej obci veľké pobúrenie. Ešte v ten deň sa ho zastali mnohé známe osobnosti z SND, ako napríklad herečka Táňa Pauhofová alebo divadelná režisérka Sláva Daubnerová.

„Vzhľadom na to, akou raketovou rýchlosťou ministerstvo kultúry na čele s Martinou Šimkovičovou plošne likviduje kultúrne inštitúcie a nepohodlných umelcov, dalo sa očakávať, že príde rad aj na SND a Mateja Drličku.
Kultúra má vplyv. Toto si súčasné vedenie ministerstva kultúry veľmi dobre uvedomuje. Preto má ambíciu z kultúry urobiť hlavné médium svojej propagandy.“

Sláva Daubnerová v ankete pre denník SME

Čistky v kultúre pokračovali. Šimkovičová hneď na druhý deň (v stredu, 7.8.) odvolala Alexandru Kusú z postu generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie. Kusá na tejto funkcii pôsobila od roku 2010 a počas jej vedenia prešla SNG rozsiahlou rekonštrukciou, z ktorej sú mnohí nadšení.

Alexandra Kusá/IG Slovenské národné divadlo
Alexandra Kusá a Matej Drlička na tlačovej konferencii/YouTube Aktuality

Ešte v deň Drličkovho odvolania vznikla online petícia na okamžité odvolanie Martiny Šimkovičovej z funkcie ministerky kultúry Slovenskej republiky. Autori petície sú herečka Zuzana Fialová, výtvarník Martin Štúrovec, herec Richard Stanke a spisovateľ Michal Hvorecký.

„Ministerka Šimkovičová nikdy nechápala a dodnes nepochopila, že úlohou ministerstva nie je ničenie rezortu a šikanovanie ľudí z kultúrnej a umeleckej obce, ale jeho zveľaďovanie a vytváranie priaznivej atmosféry a podmienok pre slobodnú a tvorivú kultúrnu prevádzku.
Napádanie slobody umeleckého prejavu, ako aj slovník pani ministerky, nápadne pripomínajúci slovník neonacistov, jej toxické pôsobenie, insitné predstavy o fungovaní rezortu a programové ochromovanie vitality slovenskej kultúry, neschopnosť odborného a vecného dialógu o potrebách a problémoch rezortu a personálne rošády bez udania dôvodu nás vedú k pevnému presvedčeniu, že ministerstvo kultúry nemôže viesť tak ostentatívne nekultúrna a nekompetentná ministerka.“

Z textu petície Na obranu kultúry

Ide už o druhú petíciu za jej odstúpenie. Prvá petícia mala vyše 189 000 podpisov, no Šimkovičová ju celý čas bagatelizovala a podala na ňu trestné oznámenie. Súčasnú petíciu podpísalo v priebehu štyroch dní vyše 162 000 ľudí a očakáva sa, že počet signatárov bude ešte väčší.

Šimkovičová sa tvári, že sú proti nej iba progresívni liberáli z Bratislavy, ale to vôbec nie je pravda. Ani viaceré folklórne súbory a skupiny sa nestotožňujú s jej autoritatívnym riadením rezortu a protestujú proti jej chaotickým a nezmyselným krokom, ktoré im škodia. Dôkazom môže byť protest proti zmenám vo Fonde na podporu umenia pred NR SR 14.5.2024.

„Prišli sme vyjadriť, že sa nám nepáči, že sa to politizuje. My sme prišli z regiónu, to nie je len o Bratislave. Sme z rôznych kútov Slovenska a nepáči sa nám, že sa do rady idú dosádzať politici. Myslíme si, že to nebude také funkčné ako je to teraz.“

Protestujúca členka folklórneho súboru oblečená v kroji.

Vlnu kritiky schytala ministerka aj na Folklórnom festivale Východná, kde si obliekla kroj. Folkloristi kritizovali jej rozpustené vlasy, sandále či zásteru, v ktorá bola z inej slovenskej oblasti.

Zdroj: IG Ministerstva kultúry SR

Pred pár dňami Šimkovičovú dokonca vypískali na Jánošíkových dňoch v Terchovej.

6.8. 2024 uzavrelo MK SR Budmerický kaštieľ, v ktorom pred pár mesiacmi oslavoval päťdesiatku generálny tajomník MK SR Lukáš Machala (SNS). Ministerstvo mu kaštieľ prenajalo na dva dni za sto eur.

Podľa ministerstva malo dôjsť k viacerým pochybeniam zo strany Obecných služieb Budmerice. Obec tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že sú nepravdivé a nie sú ničím podložené. Do kaštieľa budú mať prístup iba zamestnanci rezortu kultúry.

Hnutie Progresívne Slovensko hovorí, že ide o dôkaz diletantizmu a pomstychtivosti tejto vlády. Zatvorenie kaštieľa kritizuje aj opozičná strana SaS.

Kaštieľ v Budmericiach/ Facebook Budmerický kaštieľ

Nesmieme zabudnúť ani na nedávne homofóbne a poburujúce vyjadrenia o LGBT+ komunite pre platformu Topky:

„To, že chcú oni [homosexuáli] uzavrieť manželstvo, je prvý krok k tomu, aby tu boli uzákonené nejaké privlastňovania si detí, čiže adopcie. A tam som rázne proti tomu, pretože chlapec s chlapcom si nikdy neurobia dieťa a žena so ženou si nikdy neurobia dieťa.
My heterosexuáli, my vieme tvoriť budúcnosť, hej? Lebo tvoríme deti. Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI, a zvláštne je, že pri bielej rase.

Keď ste zdravý človek, máte ruky, nohy, môžete fungovať, môžete pracovať a platiť dane a žiť svoj život, tak aké práva sú vám dané? Že nebudú mať manželstvá? Nie, nebudú.“

Martina Šimkovičová

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv podal na Martinu Šimkovičovú trestné oznámenie pre podozrenie z rasizmu a antisemitizmu.

Progresívne Slovensko oznámilo, že v utorok, 13.8.2024, o 18:00 sa bude konať na Námestí SNP v Bratislave protest proti zásahom ministerky Šimkovičovej.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →