Každý rok sa uskutočňuje konferencia Outreach, ktorá zhromažďuje katolíkov z LGBT+ komunity. Tento rok sa konala od 2. do 4. augusta vo Washingtone na georgetownskej univerzite.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V programe konferencie sú zahrnuté hodiny modlitieb, voľnej diskusie, rozhovor s rôznymi osobnosťami, prednáškami, či rôzne príbehy – všetko v oblasti LGBT+.

Jezuitský páter James Martin, ktorý na konferencii vykonáva apoštolát, poprosil pápeža Františka o pozdrav pre LGBT+ osoby, ktoré sa programu zúčastnili.

Pápež preto účastníkom poslal odkaz, v ktorom vyjadruje potešenie, že sa pre queer záujemcov bude celebrovať omša.

„Nech vás Ježiš žehná a nech vás Panna Mária ochraňuje,“ odkázal pápež.

Nie je prekvapením, že pápež túto udalosť podporil. Urobil tak už štvrtý krát. Minulé roky dokonca viedol s účastníkmi komunikáciu, keď sa ho spýtali na niekoľko otázok ohľadom LGBT+. K tomu, pátra Martina už pred časom pápež vymenoval za konzultora Dikastéria pre komunikáciu, aby privádzal širokú verejnosť z queer komunity k viere.

Ide tiež o ďalšiu podporu z Vatikánu homosexuálom a transrodovým osobám. Pápež pravidelne vyhlasuje, že je potrebné prijať každého a odsudzuje útoky a nespravodlivosť voči LGBT+ osobám. Viackrát vyzval štáty po celom svete na zavedenie registrovaných partnerstiev a zaistenie rovnoprávnosti pre všetkých.

Postoje pápeža Františka však vyvolávajú v cirkvi znepokojenie. Veľká časť kresťanov je silno konzervatívna a homosexuálov a transrodové osoby nepodporuje. Dokonca aj niektorí kňazi či biskupi sa od jeho vyjadrení stránia.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Vatican News
Titulná fotografia: Instagram/Pope Francis