Veľká Británia odmenila LGBT+ veteránov novými odznakmi, tzv. ethertonskými stuhami. Tieto odznaky majú byť ako pocta pre tých, ktorí v armáde nemohli plne vykonávať svoju vojenskú prácu kvôli ich sexuálnej orientácii alebo rodovej identite.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Medzi prvými je trojica veteránov – vojak britskej armády Stephen Close, námorníčka kráľovského námorníctva Emma Riley a vojak Carl Austin-Behan, ktorých sa zákaz pôsobenia dotkol v rokoch 1967 až 2000.

Stuhy im odovzdal samotný minister obrany Veľkej Británie John Healey a štátny tajomník pre veteránov a ľud Alistair Carns.

Ministerstvo obrany uviedlo, že rozdávanie stúh je ďalším historickým krokom k náprave krívd spáchaných v minulosti.

K situácii sa tiež pred rokom vyjadril už bývalý predseda vlády Rishi Sunak. Ospravedlnil sa všetkým, ktorých sa zákaz týkal.

Zatiaľ ich nechcú nosiť

Hoci sú ocenenia tohto typu poctou, skupina veteránov ich zatiaľ odmietla nosiť. Ako trojica uviedla pre Forces News, ani jeden z nich nepociťujú vhodnú príležitosť.

„Vítam odznak, ktorý sme dostali. Je to krásne a má to veľký význam, ale, bohužiaľ, v tejto chvíli nemám chuť nosiť tento odznak, dokým nebude spravodlivosť pre všetkých,“ uviedol Carl Austin-Behan.

Rovnaké stanovisko zaujali aj ostatní dvaja ocenení.

Carl tiež poukázal na to, že vláda stanovila hornú hranicu 50 miliónov libier na kompenzáciu tým, ktorých sa týkali obmedzenia LGBT+ v armáde:

,,Podľa oficiálneho auditu ministerstva obrany to môže byť až 4000 ľudí. Vychádza to na 12 500 libier na osobu, čo je podľa mňa neadekvátne tomu, čím si tí ľudia prešli a čím stále trpia od zrušenia zákazu.“


Zdroje:

forcesnews.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →