Môj coming out bol jedným z tých náročnejších. Medzi prvými som svoju orientáciu prezradil svojim vtedajším kamarátkam zo strednej školy, bolo to v júni 2018, v čase, keď bol vonku nový film Love, Simon. Na základe neho som sa odhodlal povedať to im a bol som veľmi rád, že ma prijali.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Počas leta som sa snažil nájsť odvahu povedať to aj svojej mame a sestre, ale vzhľadom na to, že naša rodina (bola) veriaca, som sa k tomu nevedel odhodlať. Po návrate do školy som zažíval ťažké obdobie – denné „pendlovanie“ medzi otvorenosťou a novým ja v škole a starým, uzavretým ja doma, sa škaredo podpísalo na mojej psychike. Začal som trpieť depresiami a úzkosťami, ktoré vyústili až do návštevy psychiatra. Hneď na prvom sedení, pri klasických otázkach, ako kam chodím do školy, prišla otázka, či mám kamarátov, na čo som odpovedal, že iba kamarátky.

Pán doktor hneď zareagoval otázkou, či to súvisí aj s niečím iným, čo možno tajím. V tom momente som to prvýkrát povedal aj mame, ktorá počas vyšetrenia sedela hneď vedľa mňa. Počas prvých pár týždňov sa k tomu stavala odmietavo, teraz je však jednou z mojich najväčších podporovateľov a nedám na ňu dopustiť.

Teraz, o 6 rokov neskôr, som na mieste, na ktoré by som vtedy ani nepomyslel, že sa niekedy dostanem. Môj priateľ ma často navštevuje doma, a nakoľko moji starí rodičia bývajú iba o dve poschodia vyššie, chodíme aj k nim a stará mama dokázala svoje predsudky zahodiť a priateľa si veľmi obľúbila.

Každému, kto sa borí s coming outom, vedzte, že coming out je v prvom rade o vás. Je pre vás a len vy máte tú možnosť rozhodnúť kedy, či a za akých okolností sa so svojou sexuálnou orientáciou niekomu zdôveríte. A pamätajte, že nie ste sami, vždy sú okolo vás ľudia, ktorí vás pochopia a nebudú vás odsudzovať. ❤️🌹

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Zdieľaj s nami tvoj coming out!
Inšpiruj ostatných príbehom tvojho coming outu. Ako poďakovanie za odvahu Ti pošleme dúhový balíček s vlajkou a ďalšími drobnosťami.
Viac informácií →