Gruzínsky parlament v utorok schválil balík zákonov o „rodinných hodnotách a ochrane maloletých“. Za zavedenie hlasovalo 84 poslancov, proti 0. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Nové zákony prinášajú obmedzenia práv homosexuálov a transrodových osôb. Medzi ne patrí napríklad zákaz „propagácie“ vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia, dúhových pochodov, vyvesovanie dúhových vlajok či zákaz chirurgických operácií na zmenu pohlavia. V krajine budú tiež cenzurované filmy a knihy.

Zákon navrhla vládnuca strana Gruzínsky sen. Dôvody zavedenia tohto zákona vysvetľuje ako ochrana tradičných hodnôt. V Gruzínsku má vplyv na spoločnosť najmä konzervatívna pravoslávna cirkev, ktorú veriaci vyznávajú.

Odporcovia týchto obmedzení hovoria o získavaní si ďalšej podpory voličov, nakoľko sa v Gruzínsku budú 26. októbra konať parlamentné voľby.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišvili naznačila, že legislatívu bude blokovať pomocou práva veto. Ako však pripomína agentúra Reuters, strana Gruzínsky sen a jej spojenci majú v parlamente dostatok mandátov na to, aby prezidentkine veto prelomili.

Nenávisť však nie je len zo strany štátu, ale aj občanov. Pravidelne sú LGBT+ pochody napádané aktivistami, v spoločnosti prevláda neprijatie inakosti a útok na queer ľudí sú bohužiaľ v krajine bežné.

Vražda trans modelky

Deň po schválení zákona krajinou otriasla správa o zavraždení gruzínskej transrodovej ženy Kesarie Abramidzeovej. Kesaria bola otvorenou transrodovou osobou a zároveň modelkou.

Polícia zatkla podozrivého muža, ktorý mal modelku dobodať na smrť.

Na tento prípad reagovali organizácie za ľudské práva aj diplomat Josep Borell. Vládu vyzvali na stiahnutie zákona o tradičných hodnotách, keďže podporuje nenávisť a diskrimináciu LGBT+ osôb.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

TASR, The Guardian
Titulná fotografia: Microsoft Designer (AI)