Pred dvomi rokmi, 12. októbra 2022, v bratislavskom bare Tepláreň zabíjala nenávisť. V ten večer sme prišli o Juraja a Matúša, mladých, plných života, plných snov. Ich životy násilne vyhasli len preto, že sa nebáli byť sami sebou.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Útok v Teplárni nebol len útokom na jednotlivcov, ale aj útokom na celú našu komunitu. Bol to útok na naše právo na život, na lásku, na slobodu. Ukázal nám, že aj v 21. storočí nie je plnohodnotný život LGBT+ ľudí možný bez obáv.

Politici stále zneužívajú LGBT+ komunitu ako strašiaka, LGBT+ ľudia zažívajú denno-denne nenávisť na sociálnych sieťach a v bežných životoch. Rovnoprávnosti a právneho uznania našich vzťahov sme sa tiež nedočkali. Škole, ktorá si chcela pripomenúť Juraja a Matúša sa vyhrážali, nenávistne útočili, až nakoniec podujatie zrušila.

Juraj a Matúš nám zanechali veľký odkaz. Odkaz lásky, odvahy a nádeje. Ich tragicky vyhasnuté životy nám pripomínajú, že musíme pokračovať v boji za rovnoprávnosť a akceptáciu. Musíme vytvárať bezpečnejšie a inkluzívnejšie prostredie pre všetkých. Musíme bojovať proti nenávisti a diskriminácii.

Dva roky po tragédii v Teplárni sme stále tu. Sme silnejší, sme odhodlanejší. A budeme bojovať, kým sa nám nepodarí vytvoriť svet, v ktorom budú môcť všetci žiť v pokoji a šťastí.

Nikdy nezabudneme.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →