Sarah Elizabeth McBrideová (narodená 9. augusta 1990) je americká aktivistka a politička, ktorá je od januára 2021 právoplatnou demokratickou členkou Senátu štátu Delaware. Ako prvá otvorene transrodová senátorka štátu v USA je najvyššie postavenou transrodovou volenou funkcionárkou v histórii Spojených štátov.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Sarah McBrideová získala 3. novembra 2020 kreslo v senáte štátu Delaware. Bola tiež prvou otvorene transrodovou osobou, ktorá vystúpila na zjazde veľkej strany, keď v roku 2016 vystúpila na Národnom konvente Demokratickej strany. McBrideová zohrala dôležitú úlohu pri lobovaní v zákonodarnom zbore štátu Delaware v roku 2013, aby bol prijatý zákon, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe rodovej identity.

Sarah McBrideová sa narodila 9. augusta 1990 Sally a Davidovi McBrideovcom vo Wilmingtone v štáte Delaware, kde vyrastala. McBrideová sa od mladosti zaujímala o politiku a vládu a ako 14-ročná sa prvýkrát zúčastnila na dobrovoľníckej kampani. Vo veku 17 rokov McBrideová viedla pobočku Mladých demokratov v Delaware. V roku 2008 McBrideová pracovala na úspešnej kampani Jacka Markella na post guvernéra. V roku 2010 McBrideová slúžila ako „body man“ (šoférka a asistentka) Beaua Bidena, keď kandidoval na post generálneho prokurátora štátu Delaware.

V roku 2011 McBrideová kandidovala na post prezidenta/prezidentky študentskej organizácie na Americkej univerzite vo Washingtone, D.C. V tom čase sa McBrideová prezentovala ako cisgenderový, heterosexuálny muž a viedla prepracovanú a úspešnú kampaň v rámci prípravy na budúcu kariéru v politike.

Ale pocit, že sledovala, ako jej život plynie, zatiaľ čo skrývala svoju autentickú identitu, viedol McBrideovú k záveru, že musí žiť spôsobom, ktorý je pravdivý a autentický k nej samej. Na Vianoce roku 2011 sa priznala svojej rodine a počas školského roka sa zverila blízkym priateľom. Na konci svojho funkčného obdobia predsedníčky študentskej organizácie v roku 2012 McBrideová uverejnila v študentských novinách úvodník, v ktorom oznámila, že je transrodová. Napísala v ňom, že už dlho vie, že sa identifikuje ako žena, a že zápasí s pocitom, že jej identita je nezlučiteľná s politickou kariérou. Poďakovala svojej rodine a priateľom za ich prijatie a uzavrela úvodník: „Teraz už viem, že moje sny a moja identita sa navzájom vylučujú, len ak sa o to nepokúsim.“

Už o niekoľko mesiacov neskôr McBrideová nastúpila na stáž do Bieleho domu, kde bola prvou otvorene transrodovou ženou, ktorá tam pracovala v akejkoľvek funkcii.

McBrideová sa po ukončení štúdia na Americkej univerzite chcela vrátiť do Delaware, ale vedela, že štát neposkytuje ochranu pred diskrimináciou na základe rodovej identity. To znamenalo, že transrodovú osobu by mohli prepustiť, odmietnuť jej ubytovanie alebo odmietnuť obsluhu v reštaurácii a nemala by k dispozícii žiadnu právnu obranu.

McBride preto oslovila guvernéra štátu Delaware Jacka Markella, aby navrhol zákon, ktorý by to zmenil. Guvernér Markell bol za a McBride lobovala v zákonodarnom zbore štátu Delaware na podporu tohto zákona počas celého posledného ročníka svojho štúdia. McBride sa často stretávala so zákonodarcami, aby sa zasadila za návrh zákona. V jeho prospech aj svedčila a zdieľala svoj osobný príbeh, pričom čelila priamym hrozbám zo strany odporcov zákona. Návrh zákona prešiel legislatívou s tesným náskokom a guvernér Markell ho v júni 2013 podpísal. McBrideová a ďalší, ktorí za zákon bojovali, neskôr dostali najvyššie vyznamenanie, aké môže guvernér štátu Delaware udeliť.

V júni 2012 sa McBrideová na recepcii v Bielom dome stretla s právnikom a obhajcom zdravotnej politiky LGBTQ Andrewom Crayom, transrodovým mužom. O niekoľko mesiacov neskôr začali vzťah a čoskoro sa stali aj kolegami, keď McBrideová prijala pozíciu v Centre pre americký pokrok, nestranickom, progresívnom politickom inštitúte. Na jeseň 2013 bola Crayovi diagnostikovaná rakovina ústnej dutiny a začal sa liečiť, zatiaľ čo sa o neho McBrideová starala. Nasledujúce leto, keď sa Crayova rakovina rozšírila a on čoraz viac slabol, sa obaja vzali. Cray zomrel päť dní po svadbe. McBrideová sa vrátila k svojej práci obhajkyne s ešte väčšou naliehavosťou. Hnevala sa, že predsudky a spoločenský tlak bránili Crayovi žiť viac ako jeho pravé ja, a bola rozhodnutá, že ostatní nesmú cítiť potrebu skrývať svoju identitu.

Sarah McBrideová pracovala ako národná tlačová tajomníčka pre Human Rights Campaign, najväčšiu národnú organizáciu pre občianske práva LGBT+ komunity. V apríli 2016 McBrideová predniesla prednášku na TED Talk s názvom „Pohlavie, ktoré nám bolo pridelené pri narodení, by nemalo diktovať, kým sme“. V júli 2016 sa stala prvou otvorene transrodovou osobou, ktorá vystúpila na celoštátnom zjazde strany. Na zjazde Demokratickej strany vo Filadelfii McBrideová hrdo hovorila o úsilí svojho zosnulého manžela v prospech zdravotnej starostlivosti pre LGBTQ Američanov a vyjadrila podporu prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej. McBrideová tiež pokračovala v práci na problémoch v štáte Delaware a lobovala u vedúcich predstaviteľov štátu za rozšírenie programu Medicaid a za prijatie právnych predpisov na ochranu ohrozenej mládeže pred zneužívaním detí. V roku 2017, uprostred hnutia #MeToo, McBrideová prehovorila o svojich skúsenostiach ako osoby, ktorá prežila sexuálny útok, a rozprávala o ďalších výzvach, ktorým čelia transrodové osoby v súvislosti so sexuálnym násilím.

V roku 2018 vydala knihu Tomorrow Will Be Different (Zajtrajšok bude iný) a knihu s názvom Love, Loss, and the Fight for Trans Equality (Láska, strata a boj za rovnosť transrodových osôb). Opisuje v nej svoje skúsenosti s obhajobou rovnosti pre LGBT+ komunitu, ako aj príbeh jej vzťahu s Crayom. Obsahuje aj predslov od prezidenta Joea Bidena.

V roku 2020 sa McBrideová uchádzala o kreslo v senáte štátu Delaware, kde zastupuje obvod, ktorý sa tiahne od severného Wilmingtonu až po hranice s Pensylvániou. Keď 3. novembra 2020 v týchto voľbách zvíťazila, McBride sa stala prvou otvorene transrodovou osobou zvolenou do hornej komory štátneho zákonodarného zboru. McBrideová o svojom víťazstve povedala: „Dúfam, že mladé LGBTQ+deti tu v Delaware alebo naozaj kdekoľvek v tejto krajine sa môžu pozrieť na výsledky a vedieť, že naša demokracia je dosť veľká aj pre nich.“

V júni 2023 McBride oznámila svoju kandidatúru na zástupkyňu kongresového obvodu Delaware vo voľbách v roku 2024, aby nahradila zástupkyňu Lisu Blunt Rochesterovú, ktorá oznám.ila, že sa uchádza o miesto v Senáte USA po odchádzajúcom senátorovi Tomovi Carperovi.

Dňa 10. septembra 2024 McBride zvíťazila v demokratických primárnych voľbách pre voľby do Snemovne reprezentantov Spojených štátov amerických v štáte Delaware, keď získala 79,9 % hlasov proti dvom ďalším protikandidátom, čím sa oficiálne stala demokratickou kandidátkou. Predpokladá sa aj jej víťazstvo vo všeobecných voľbách. Ak by sa tak stalo, bude prvou otvorene transrodovou členkou Kongresu USA.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →