Trenčianske gymnázium sa stalo terčom útokov od extrémistov a širokej verejnosti po tom, čo europoslanec Milan Mazurek (Republika) zverejnil o škole nenávistné video.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

V ňom Mazurek obviňuje školu za plánovanie vystavenia pamiatky obetiam vraždy na Zámockej ulici. Tam pred dvoma rokmi zomreli Juraj Vankulič a Matúš Horváth. Vo videu poslanec útočí aj na učiteľku, ktorá výstavu organizovala. O prípade informoval primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Následkom tohto videa vzrástol počet urážok a nenávisti voči škole a pedagogičke. Zároveň je to ďalšia rana pre LGBT+ komunitu, keďže v súčasnej dobe vzrastá agresia voči sexuálnym menšinám.

Škola výstavu zrušila

Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne nakoniec celú akciu zrušilo. Ako dôvod uviedlo, že chcú zaistiť bezpečnosť pracovníkov a študentov školy. Primátor vyjadril znepokojenie, že sa vedenie školy zľaklo nenávistných vyjadrení poslanca.

,,Budem iniciovať stretnutie s vedením Gymnázia Ľudovíta Štúra a študentmi, aby som im vysvetlil, že urobili fatálnu chybu a poškodili dobré meno školy,“ uviedol primátor.

Reagovalo ministerstvo školstva aj Drucker

Na celý prípad zareagoval aj rezort školstva. Ten uviedol, že sa škola stala obeťou dezinformácií o akomsi šírení ideológie. Ministerstvo ďalej uviedlo, že škola má slobodu organizovať akcie, ak sú v súlade so štátnym a školským vzdelávacím programom. Zároveň pohrozilo právnym následkom, ak sa budú zverejňovať citlivé údaje osôb spojených s týmto prípadom.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) sa taktiež k útokom vyjadril: ,,Jediným dôvodom týchto útokov politikov je presadzovanie vlastnej nebezpečnej ideológie.“ Na tlačovej konferencii tiež povedal, že o vzdelávaní na školách by nemali rozhodovať ľudia, ktorí popierajú holokaust.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Facebook/Gymnázium Ľudovíta Štúra Trenčín