Herec Elliot Page povedal, že natáčanie filmu Close to You, jeho prvého celovečerného filmu od verejného coming outu ako trans muž, bolo „jedným z najlepších zážitkov, aké som kedy mal.“

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Vo filme, ktorý Page napísal spolu s Dominicom Savageom, hrá postavu Sama, transgender muža, ktorý sa po prvýkrát po tranzícii vracia domov navštíviť svoju rodinu. Počas návštevy sa stretáva s Katherine (Hillary Baack), bývalou láskou zo strednej školy. Film skúma témy návratu domov, prijatia a lásky.

Page, ktorý vyšiel s coming outom v decembri 2020, uviedol, že jeho návrat k filmu nemal byť pôvodne taký osobný.

„Naozaj veľmi som chcel pracovať s Dominicom,“ povedal Page a dodal, že sa mu veľmi páčila epizóda zo série I Am, ktorú režíroval Savage a v ktorej hrala jeho obľúbená herečka Samantha Morton.

„Samozrejme, sú chvíle, kedy je to intenzívne a emocionálne,“ povedal o filme. „Ale pre mňa bolo najviac potešujúce tvoriť takýmto spôsobom, a aj náročné emocionálne chvíle boli zároveň očistné a liečivé. Bol to naozaj jeden z najlepších zážitkov, aké som kedy mal.“

Page tiež spomenul, že projekt začal po ich Zoom hovore so Savageom, kde vymýšľali príbeh o stretnutí s niekým z minulosti, ku komu ste mali blízko, ale v danom čase sa vzťah nemohol naplno realizovať.

„A čo to znamená?“ dodal. „Aký pocit by to bol, znovu stretnúť tú osobu? A to bola naozaj tá prvotná diskusia, z ktorej sa príbeh organicky rozvinul.“ Vo filme Sam prichádza domov na otcove narodeniny. Čelí citlivým rozhovorom s rodičmi a napätej výmene so švagrom Paulom, ktorá skončí tým, že Sam odíde a stretne sa s Katherine.

Hillary Baack uviedla, že ju film zaujal pre improvizačný štýl herectva, priateľstvo s Pageom a pre možnosť zahrať si postavu, ktorá nie je zameraná na jej hluchotu (Hillary Baack je nepočujúca). Podľa nej to mohlo byť dôvodom, prečo si s Samom tak dobre rozumeli, pretože obaja sú „outsidermi.“

„Nie je to o hluchote, a to ma tiež teší, pretože je to pre mňa nové – hrať ženu, ktorá je náhodou nepočujúca,“ povedala Baack.

Improvizácia znamenala, že herci často natáčali dlhé zábery, vrátane jedného, ktorý trval 53 minút, podľa Pagea. Tento dlhý záber zahŕňal scénu, kde Page hral biliard s Paulom, ktorá bola nakoniec vystrihnutá. „Čo je škoda, pretože som mal skvelé strky, a ja vôbec nie som dobrý v biliarde,“ zavtipkoval Page.

Page uviedol, že pred coming outom ako transgender by nedokázal robiť podobný projekt. Byť otvorený a úplne prítomný na natáčaní mu dalo voľnosť naplno sa vžiť do postavy, čo predtým nebolo možné.

Vo filme sú rôzne momenty medzi Samom a jeho rodičmi, ktoré boli pre Pagea dojímavé, ale jeden z najsilnejších bol podľa neho v scéne, kde Sam leží v posteli s Katherine.

„Hillary ma dostala vetou, keď povedala: ‚Som na teba taká hrdá, na to, ako ďaleko si došiel, a na všetko, čo ešte dosiahneš,‘“ spomínal Page. „Pocítil som, že to bola trochu aj Hillary hovoriaca Elliotovi, ale aj Katherine hovoriaca Samovi – presne to, čo Sam potreboval počuť.“

Samova rodina ho miluje, ale stále ho nevidí úplne takého, aký je.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →