Dvoch lídrov komunity radikálnych pravicových kanálov na platforme Telegram – tzv. „Terrogramu“, zadržali v USA v súvislosti s obvineniami zo snahy vyvolať „rasovú vojnu“ a útoky na židov, migrantov a členov komunity LGBTQ, uviedli v pondelok tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúr AFP.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Dallas Humber z Kalifornie a Matthew Allison z Idaho boli vzatí do väzby v piatok,
6. septembra. Obvinení sú z vedenia ,,nadnárodnej teroristickej skupiny, ktorá sa zameriava na útoky na kritickú infraštruktúru USA a páchanie smrteľných zločinov z nenávisti – a to všetko v mene násilnej ideológie nadradenosti bielej rasy,“ vo vyhlásení to uviedol generálny prokurátor Merrick Garland.

Rovnako mali vyzývať aj k vraždám federálnych predstaviteľov, vydávať inštrukciie na výrobu listovej bomby a materiálne pomáhať teroristom.

Terrorgram je spojený s nedávnym útokom na mešitu v Turecku, kde útočník dobodal 5 ľudí, ale aj so streľbou na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorej zomreli Juraj a Matúš. Motívom streľby bola nenávisť voči sexuálnym menšinám.

V obžalobe sa tiež uvádza, že 19-ročný útočník po streľbe poslal jednému zo zakladateľov Terrorgramu svoj manifest a následne spáchal samovraždu.

Obvineným v prípade dokázania viny hrozí až 220 rokov väzenia.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

TASR, AFP
Ilustračná fotografia: Pixabay/Sparks_Cologne