Lucia Plaváková (40) je advokátka, ľudskoprávna aktivistka a od roku 2022 aj podpredsedníčka Progresívneho Slovenska. Okrem toho aj hrdo hovorí, že patrí do LGBT+ komunity. Žije so svojou partnerkou a maloletou dcérou.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Všetko sa začalo 25.9.2024, keď ju Andrej Danko vykázal zo sály parlamentu, pretože mu prekážali nálepky na jej počítači. Plaváková si ich odmietla odstrániť, pretože podľa nej neboli v rozpore s rokovacím poriadkom.

„Je očividné, že je to útok na mňa ako LGBTI osobu. Pánovi Dankovi vadilo proste to, že tu mám dúhové srdce. Okrem toho mám na tom notebooku napríklad nálepku od svojej dcéry. On to otvorene povedal, že mu vadia proste LGBTI nálepky. A tak neviem, či sa mám celá vymazať a nebyť tu alebo ako si to predstavuje.“

Lucia Plaváková (PS)
Lucia Plaváková so svojím notebookom/IG Lucia Plaváková

Niečo podobné sa odohralo už v júli tohto roka, keď Danko vyzval poslankyňu Beátu Jurík (PS), aby si zo svojho notebooku odstránila nálepky, ktoré odkazovali na Progresívne Slovensko. Podľa Danka išlo o reklamu, ktorá v rokovacej sále nemá čo hľadať.

Poslankyňa namietala, že žiadne reklamné nálepky na notebooku nemala a že by podpredseda NR SR mal radšej riešiť slovník koaličných poslancov.

Jurík nakoniec otočila notebook hore nohami, aby nálepky neboli vidieť a pokračovala v čítaní pozmeňujúceho návrhu k oprave Trestného zákona z papiera.

Tu to však neskončilo. Neskôr v ten deň nazval koaličný poslanec Rudolf Huliak (SNS) Luciu Plavákovú „sukou“.

„Tvrdo a striktne sa ohradzujeme proti šíreniu demagogickej ideológie progresívneho liberalizmu, ktorou je ideológia LGBT a 72 nezmyslov, ktoré nazývajú rodmi. Viete, keď poslankyňa Národnej rady prečíta vo svojom návrhu, respektíve vo svojom príspevku v pléne Národnej rady to, že plod si nezaslúži žiť podľa Trestného poriadku Slovenskej republiky, tak táto žena si nezaslúži nič iné, len pomenovanie suka, v ponímaní toho, že si neželá, respektíve nemá a nectí si základné otázky života Bohom dané ľudskej rase.“

Rudolf Huliak (SNS)

Na záver brífingu Huliak tiež povedal, že Plavákovú nepovažuje za ženu a nad podnetom novinára, ktorý povedal, že je to politická hanba sa zasmial a povedal: „Koho hanba? Vaša?“

Za poslankyňu sa postavili mnohí poslanci z opozície, vyjadrili jej podporu a Huliaka vyzvali, aby sa jej ospravedlnil.

Za Plavákovú sa postavila aj Martina Holečková (v súčasnosti nezaradená poslankyňa), ktorá spolu s Máriou Kolíkovou (SaS) a Vladimírou Marcinkovou (SaS) spustili petíciu s názvom Povedzme nie urážkam a ponižovaniu žien. Medzi hlavných signatárov petície patria aj niektoré známe slovenské osobnosti, ako napríklad diplomatka Magda Vašáryová, herečka Zuzana Fialová, herec Richard Stanke, herečka Zuzana Studenková, hudobník Branislav Jobus či herečka Zuzana Vačková.

V čase písania tohto článku mala petícia vyše 22 700 podpisov.

„Takéto hrubé a neslušné správanie predstaviteľov vládnej koalície už nemôžeme ďalej tolerovať. Vyzývame preto poslanca Rudolfa Huliaka, aby sa za svoje slová ospravedlnil a predstaviteľov koalície žiadame, aby sa začali k ženám správať s patričnou úctou.

Sme presvedčení, že takéto správanie predstaviteľov koalície je za čiarou a nemá v slušnej spoločnosti miesto.“

Úryvok z petície Povedzme nie urážkam a ponižovaniu žien
Vladimíra Marcinková, Martina Holečková, Mária kolíková/IG Martina Holečková

30.9.2024 Plaváková prostredníctvom Instagramu oznámila, že podá žalobu na ochranu osobnosti voči Rudolfovi Huliakovi:

„Voči diskriminačnej šikane v pléne parlamentu sa budem brániť podnetom na Ústavný súd. A všetky vyhrážky a nenávistné útoky voči mne a mojej dcére, ktoré podnecovanie nenávisti Rudolfom Huliakom vyvolali, odovzdám polícii a podám trestné oznámenie.“

IG Lucia Plaváková
Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →