Thajský kráľ podpísal zákon o rovnosti manželstiev, čím sa krajina stala prvou v juhovýchodnej Ázii, ktorá uznáva zväzky osôb rovnakého pohlavia.
Návrh zákona v júni schválil thajský senát, ale na to, aby sa stal zákonom, bolo potrebné jeho schválenie kráľom. V utorok bol uverejnený v kráľovskom vestníku a do platnosti vstúpi 22. januára budúceho roka.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Aktivisti tento krok nazvali historickým – predstavuje vyvrcholenie dlhoročnej kampane za rovnoprávnosť manželstiev.
Thajsko bolo dlho považované za relatívne útočisko pre komunitu LGBT+ v regióne, kde sú takéto postoje zriedkavé.
V novom zákone sa namiesto pojmov „manželia“, „manželky“, „muži“ a „ženy“ používajú rodovo neutrálne výrazy. A párom rovnakého pohlavia priznáva adopčné a dedičské práva.

„Dnes si nielenže môžeme písať svoje mená do sobášnych listov, ale píšeme aj stránku v histórii… ktorá nám hovorí, že láska nikdy nebole podmienená tým, kým sme sa narodili,“ povedala pre BBC Ann Chumaporn, dlhoročná LGBT+ aktivistka a spoluzakladateľka hnutia Bangkok Pride. „Je to triumf rovnosti a ľudskej dôstojnosti.“

Povedala, že 22. januára plánuje zorganizovať hromadnú svadbu pre viac ako 1 000 LGBTQ+ párov.

„[Právne uznanie] znamená, že sme plne akceptovaní a môžeme žiť svoj život bez podmienok a kompromisov,“ povedal reklamný stratég Kwankaow Koosakulnirund.
„Thajská LGBT+ komunita sa teraz môže pozerať na budúcnosť mimo vzťahov a prijať pocit hrdosti, ktorý tento zákon prináša,“ povedal.
„Všetci sa tešíme a sme nadšení. Za naše práva sme bojovali viac ako 10 rokov a teraz sa to konečne stalo,“ uviedla pre tlačovú agentúru AFP ďalšia aktivistka Siritata Ninlapruek.

Premiér Paetongtarn Šinawatra zverejnil na X: „Gratulujem k láske pre všetkých. #LoveWins.“

Bývalý premiér Srettha Thavisin, ktorý návrh zákona hlasno podporoval, tiež ocenil tento vývoj ako „významný krok“ pre Thajsko.
„Rovnosť a rovnoprávnosť sa v thajskej spoločnosti materializovali. Rodová rozmanitosť bude nakoniec plne akceptovaná. Gratulujem,“ napísal na X.

Keď zákon vstúpi do platnosti, Thajsko sa stane po Taiwane a Nepále len tretím miestom v Ázii, kde môžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť manželstvo.
V roku 2019 sa taiwanský parlament stal prvým v Ázii, ktorý legalizoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Nepál zaregistroval svoj prvý zväzok osôb rovnakého pohlavia v novembri minulého roka, päť mesiacov po tom, ako jeho najvyšší súd rozhodol v jeho prospech.
Bolo to len mesiac po tom, čo indický najvyšší súd rozhodol v jeho neprospech a ponechal rozhodnutie na vládu, ktorá uviedla, že zriadi komisiu, ktorá rozhodne o ďalších zákonných právach pre páry rovnakého pohlavia.
Singapur v roku 2022 zrušil zákon z koloniálnej éry, ktorý zakazoval homosexuálny sex, ale zároveň zmenil svoju ústavu, aby zabránil súdom spochybniť definíciu manželstva ako zväzku medzi mužom a ženou.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

BBC