Nepokojná situácia LGBTQ+ komunity v New Yorku – a vlastne po celom svete

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Šesťdesiate roky minulého storočia neboli pre ľudí z LGBTQ+ komunity vôbec príjemným prostredím a v mnohých krajinách sveta boli títo ľudia vystavovaní rôznym neprávostiam, od neprijatia v spoločnosti, cez nenávistné prejavy až po policajnú šikanu. Inak tomu nebolo ani v USA. V mnohých väčších mestách, ako napríklad Seattle, San Francisco, New Orleans alebo New York však vznikali gaybary, ktoré mali byť bezpečným miestom pre všetkých ľudí z komunity. Tieto bary boli však legalizované až v roku 1966, aj to iba vďaka tvrdej práci aktivistov. Polícii a iným autoritám sa však stále táto myšlienka nepáčila, a preto na miesta, kde sa LGBTQ+ komunita združovala robili nájazdy častejšie, ako by bolo potrebné.

Stonewall Inn – bezpečné miesto pre všetkých

Jeden z týchto barov bol aj Stonewall Inn, ktorý mal dobrú povesť, lebo bol otvorený naozaj všetkým (aj drag queens, ktorí boli z iných gaybarov vyháňaní), no na druhú stranu hygienické podmienky neboli najlepšie – chýbala tečúca voda na umývanie riadu, funkčné a čisté toalety alebo únikový východ a medzi návštevníkmi kolovali povery, že majitelia často vydierala najbohatších z nich, ktorí chceli udržať svoju sexualitu tajomstvom. Pod zámienkou týchto skutočností sem polícia 28. júna 1969 vykonala nájazd. Skorumpované newyorské orgány vnútornej bezpečnosti väčšinou pred takýmito nájazdmi majiteľov barov upozorňovala, no tento krát tomu bolo inak a ľudí v Stonewall Inn zasiahli nepripravených.

Tesne po polnoci do baru vošlo 8 policajtov v civilnom oblečení. Ich úlohou bolo nájsť všetkých ľudí, ktorí sa „prezliekali za opačné pohlavie“, čo bolo v tom čase v New Yorku nelegálne. V praxi to vyzeralo tak, že policajtky zobrali podozrivých na toalety a kontrolovali, či sa ich pohlavie zhoduje s oblečením, ktoré na sebe majú. Medzičasom k Stonewall Inn prišlo viac policajtov aj s policajnými dodávkami, kam začali nakladať návštevníkov baru, ktorí neprešli kontrolou.

Prečo začala komunita protestovať?

Nie je presne známe, čo začalo Stonewallské nepokoje ako také, väčšina ľudí sa však domnieva, že dav sa rozbúril potom, ako polícia zatkla ženu v mužskom oblečení Stormé DeLarverie, ktorá sa sťažovala, že putá, ktoré jej boli nasadené sú pritesné. V rovnakom čase sa o pár metrov ďalej udial incident, kde policajt udrel ženu – lesbu do tváre počas toho ako ju nakladal do policajného auta a ona začala kričať, aby dav začal niečo robiť. Toto návštevníkov a zamestnancov Stonewall Innu, ale aj náhodných okoloidúcich vyprovokovalo natoľko, že policajtov začali ohadzovať rôznymi predmetmi ako fľaše, mince a drobné kamienky, niektorí dokonca začali prepichovať pneumatiky policajných áut a inak znehodnocovať majetok polície.

A ako to vyvrcholilo?

Do desiatich minút začali protesty v plnom zmysle slova. Stovky ľudí sa zhromaždili v okolí Stonewall Inn, vykrikovali heslá ako „Gay power!“ („Sila teplých!“) alebo „We shall overcome!“ („Prekonáme vás!“), polícia útočila na ľudí všade naokolo a čoraz viac ich zatýkala. To však ľudí ešte viac poburovalo, preto sa snažili obrániť všetkými dostupnými prostriedkami. Všetko to vyvrcholilo tým, že policajti sa kvôli vlastnej bezpečnosti museli zabarikádovať sa vnútri Stonewall Inn-u. Ani tam ich však protestujúci nenechali na pokoji a pokúšali sa dobyť dovnútra. Týmto však iba privolali ďalších policajtov, tento krát už plne vyzbrojených, ktorí oslobodili svojich kolegov ukrývajúcich sa  v Stonewall Inn-e.

Akokoľvek násilná prvá noc Stonewallských nepokojov bola, nikto sa vážne nezranil, hoci niekoľkí účastníci na oboch stranách zranenia nahlásili. Nasledujúce dni sa v Greenwich village združovali aktivisti, ktorí chceli využiť situáciu na šírenie informácií a rast komunity, ktorá by podporovala hnutie za práve LGBTQ+. Vyslúžili si tým pozornosť polície, no  atmosféra už nebola tak vypätá, ako v prvú noc.

Odkaz Stonewall-u

Stonewallské nepokoje zanechali výraznú stopu na dejinách hnutí za ľudské práva. Vďaka udalostiam z 28. júna 1969 boli založené organizácie ako Gay Liberation Front, združenie rôznych aktivistických skupín na podporu sexuálnych menšín, ktoré začali obyvatelia Greenwich village alebo PFLAG, teda Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays (Rodičia, rodiny a priatelia lesieb a gejov). Rok po nepokojoch sa v Amerike konal prvé PRIDE pochody – spôsob ako si Stonewall uctiť. Oficiálne heslo pochodu bolo “Say it loud, gay is proud.” a tisíce ľudí pochodovalo z Manhattanu do Central Park-u. Po príklade New Yorku aktivisti z iných miest ako Los Angeles, San Francisco, Boston alebo Chicago ešte v ten rok zorganizovali svoje vlastné pochody. To, čo sa stalo v Greenwich village spustilo hnutia za ľudské práva LGBTQ+ komunity v rôznych krajinách po celom svete, ktoré trvajú do dnes – viac ako polstoročie po Stonewall-e.


Zdroj titulného obrázka: History/Redux

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →