Začiatkom tohto týždňa vyšla v streamovacej službe Hulu dlho očakávaná vianočná romantická komédia – Happiest season, v centre diania ktorej stoja dve ženy a príbeh ich lásky. Filmu sa naprieč internetovými queer médiami dostala pozitívna kritika a spokojnosť cítiť aj z komunity. Vraj sme sa konečne dočkali prvej „bez ospravedlnenia teplej” vianočnej komédie, ktorá je skutočne vtipná a plná pozitívnej reprezentácie na plátne aj mimo neho.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zdroj: oficiálny youtube kanál streamovacej služby Hulu

Stránka IMDb.com uvádza, že ide o „vianočnú romantickú komédiu, ktorá zachytáva škálu emócií spojených s túžbou byť akceptovaná vlastnou rodinou, ostať úprimnou k sebe samej a popritom nezničiť Vianoce”. Z oficiálneho traileru sa dozvedáme, že Abby (Kristen Stewart) plánuje počas vianočných sviatkov požiadať o ruku svoju priateľku Harper (Mackenzie Davis), pekne teatrálne, za prítomnosti celej jej rodiny. Počas cesty k (dúfajme) budúcim svokrovcom však zisťuje, že Harper sa svojej rodine so svojou sexualitou doposiaľ nezdôverila. Jej rodičia netušia, že Abby je jej priateľka, a tak pred nimi predstierajú, že je len jej spolubývajúca. Situácia priam pýtajúca si ľahko prehliadnuteľné lži a z nich vyplývajúce vtipné scény.

Autorkou námetu na film, spoluscenáristkou a zároveň režisérkou filmu je Clea DuVall. Lesba, ktorá je vo filmovom queer priemysle známa predovšetkým rolou tínedžerky Graham v kultovom filme o konverznej terapii But I’m a cheerleader (Ale ja som roztlieskavačka; 1999). Film Happiest season je jej druhým režisérskym počinom, o ktorom pre magazín Rolling Stone uviedla: „Vždy som bola fanúšičkou vianočných filmov a romantických komédii, no nikdy som sa v žiadnom z nich nevidela, nereprezentovali moju životnú skúsenosť. Chýbalo mi to a vždy som dúfala, že jedného dňa sa objaví príbeh, s ktorým sa dokážem stotožniť. Časom, s pribúdajúcimi rokmi a skúsenosťami s písaním a režírovaním filmov, som si uvedomila, že film, ktorý som vždy chcela na plátne vidieť, môžem predsa vytvoriť sama.“ 

Pri vytváraní postavy Abby vychádzala z vlastnej skúsenosti. Prezradila, že ona sama nemá tradičnú rodinu, a tak väčšinu Vianoc strávila s rodinami svojich známych. Vysvetľuje, že „nebyť členom rodiny, s ktorou trávite sviatky, je veľmi špecifický pocit. Často o tom rozmýšľam, keď si spomeniem na Vianoce, a myslím si, že s touto skúsenosťou sa dokáže stotožniť veľa ľudí z LGBT+ komunity.  Všetci sme si to zažili, či už to boli Vianoce, alebo iné sviatky.”.

Produkčný tím filmu dopĺňajú producenti – Isaac Klausner a Marty Bowen, ktorí majú vo svojom talóne produkciu úspešného queer filmu Love, Simon (Ja, Simon; 2018).

Okrem reprezentácie LGBT+ komunity na samotnom filmovom plátne, výrobnému tímu filmu sa podarilo zabezpečiť queer zastúpenie aj v rámci hereckého obsadenia. 

Zdroj: cinemablend.com

V hlavnej úlohe Abby sa predstavila queer kanón” herečka Kristen Stewart. Zdá sa to len mne, alebo Kristen Stewart vnášala queer atmosféru do každej svojej postavy, bez ohľadu nato, či bola, či nebola oficiálne písaná ako členka LGBT+, už pred svojím slávnym coming outom v monológu v televíznom programe Saturday Night Live? Už minulého roku nám Kristen Stewart v snímke Charlieho Anjeli dokázala, že na plátne dokáže stvárniť aj komediálne postavy, nielen hĺbavé, problematické a nepochopené duše. Z traileru sa zdá, že rola filmovej komediantky sa jej zapáčila a jej herecký výkon v tejto snímke bude vianočným darčekom pre celú komunitu.  

Hoci si Mackenzie Davis, herečka ktorá stvárnila Harper, drží svoje súkromie pod rúškom tajomstva a svoju príslušnosť k LGBT+ komunite nikde nepotvrdila, ani nevyvrátila, fakty skôr svedčia o tom, že je len náš spojenec. Rola Harper je pre Mackenzie Davis už druhou queer rolou v jej kariére. V roku 2016 si zahrala postavu Yorkie v štvrtej epizóde tretej série britského seriálu Black Mirrors. Epizóda má názov San Junipero” a zachytáva príbeh lásky medzi ňou a Kelly odohrávajúci sa v simulovanej realite. Ak ste to náhodou ešte nevideli, môžem len odporučiť, neoľutujete (seriál je dostupný na Netflixe).   

Herec Dan Levy, ktorý je otvorene členom queer komunity, sa zhostil roly Johna – typického najlepšieho gej kamaráta. Je plný ľahko feministických rečí, nevyčerpateľnou studnicou až príliš priamych rád, všetky ho, priznajme sa dievčatá, chceme za najlepšieho kamaráta od čias Stanforda Blatcha v Sexe v meste, a všetci ho zbožňujeme už len z tých pár sekúnd v traileri. 

Herečka Aubrey Plaza, ktorá v rozhovore pre magazín The Advocate v roku 2016 svojím vyhlásením „dievčatám sa páčim – to nie je žiadne tajomstvo. Hej, aj mne sa páčia dievčatá. Dokážem sa zaľúbiť aj do dievčaťa, aj do chlapca” potvrdila svoju bisexualitu, si vo filme Happiest season zahrala Riley – expriateľku Harper, ktorá si samozrejme hneď sadne s Abby, pretože prečo by si Clea DuVall nespravila srandu z lesbického klišé o spriatelení sa súčasnej a expriateľky.

Victor Garber, queer herec, ktorého si možno pamätáte zo seriálu Alias či Legends of tomorrow, si zahral úlohu konzervatívneho otca Harper.

V ďalších vedľajších úlohách sa predstavia Alison Brie ako Harperina najstaršia sestra, Mary Holland, ktorá je zároveň spoluscenáristkou filmu, ako Harperina staršia, mierne pojašená, sestra a Mary Steenburgen ako Harperina matka. A keď už tak detailne spomínam LGBT+ zástupcov, nesmiem zabudnúť na Jinkx Monsoon a BenDeLaCreme, drag queens známe z RuPaul’s drag race, ktoré si vo filme “strihli” malé cameo a prekvapili vianočným vystúpením v lokálnom gej bare.

No a keď ste si mysleli, že to už snáď ani nemôže byť teplejšie, tak ešte vám poviem, že soundtrack k filmu je plný mien hrdo sa hlásiacich k LGBT+ komunite. Napr. Bebe Rexha, transrodová speváčka Shea Diamond, Sia, Brandy Clark či Jake Wesley Rogers. Z autorského pera kanadského dua Tegan and Sara, ktoré už s Cleou DuVall spolupracovali na viacerých projektoch, vrátane jej režisérskej prvotiny The Intervention (Zásaha do vzťahu, 2016), vzišiel popový vianočný hit „Make you mine this season”, ktorý duo napísalo špeciálne pre tento film. 

Film mal byť pôvodne odpremiérovaný v klasických kinách, no kvôli pandémii COVID-19 bola jeho premiéra presunutá do streamovacej služby Hulu, bohužiaľ, oficiálne nedostupnej pre slovenského diváka. Hoci je v súčasnosti dostupný už aj v službe Amazon Prime Video a vo viacerých tzv. video on demand” (video na požiadanie) službách, veľmi vás nepoteším, v ich oficiálnych ponukách pre Slovensko zatiaľ nie je. Tak buď si budeme musieť ešte chvíľu počkať, alebo trošku zaimprovizujeme ;-).

Zdroje: 

Ilustračný obrázok: indianexpress.com

Text: imdb.com, wikipedia.com, slate.com, rollingstone.com, advocate.com, youtube.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →