LGBT+ komunita má mnoho zaujímavých a špecifických symbolov, ktorými sa ako jej členovia identifikujeme a spájame. Poznáme však ich skutočný význam? Kto a čo stojí za ich vznikom, dizajnom a kedy vlastne vznikli?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Trojuholníky

Farebné trojuholníky sú jedným z najstarších symbolov LGBT+ komunity a ich pôvod nájdeme v neslávnych časoch nacistického Nemecka a holokaustu. Napriek tomu, že tieto symboly v nás môžu evokovať nepríjemné pocity, prípadne degradáciu osôb, v dnešnej dobe ich komunita prijala a slúžia ako znak hrdosti.

Ružový trojuholník vznikol počas druhej svetovej vojny, kedy ním nacisti označovali gejov v koncentračných táboroch. Boli ním označovaní výhradne muži.

zdroj: Fibonacci na commons.wikimedia.org

Čiernym trojuholníkom nacisti označovali ženy, ktoré pre nich vykazovali tzv. asociálne správanie. Ako ideál si predstavovali ženu, ktorá varí, stará sa o domácnosť a deti, taktiež je mužovi podriadená. Ženy, ktoré toto nespĺňali, boli zatknuté a označené čiernym trojuholníkom. Táto kategória zahŕňala aj lesby.

zdroj: Fibonacci na commons.wikimedia.org

Ružovým a žltým trojuholníkom, ktoré sa navzájom prekrývajú sa označovali židovskí homosexuáli.

zdroj: Fibonacci na commons.wikimedia.org

Vlajky

zdroj: Jasmin Sessler on unsplash.com

Dúhová vlajka vznikla v roku 1978. Navrhol ju umelec a aktivista za práva LGBT+ ľudí Gilbert Baker na žiadosť vtedajšieho homosexuálneho politika Harveyho Milka. Symbol mal mať efektívne využitie a slúžiť na propagačné účely. Vlajka pôvodne obsahovala osem farieb – k terajším šiestim sa pridala ešte ružová a tyrkysová. No keďže bola látka v ružovej farbe ťažko dostupná, z praktických dôvodov ju jej tvorca zmenil už rok po prvom zverejnení.

zdroj: crwflags.com

V skutočnosti však nejde o zobrazenie dúhy, každá farba má totiž svoj význam. Ružová – sexualita, červená – život, oranžová – zdravie, žltá – slnečné svetlo, zelená – príroda, tyrkysová – umenie, modrá – mier a fialová – duša, duchovno. V podobe ako ju poznáme dnes sa dúhová vlajka používa od roku 1979.

Vlajka asexuálov pozostáva podobne ako dúhová vlajka z horizontálnych farebných pruhov so špecifickým významom. Primárnym účelom vlajky je dostať túto časť LGBT+ komunity do širšieho povedomia. Vlajka vznikla v roku 2010 prostredníctvom fóra AVEN (Asexual Visibility and Educational Network), na ktorom členovia komunity pridávali svoje návrhy.

zdroj: crwflags.com

Farebné pruhy majú tiež svoj výnam: čierna – asexualita, sivá – hranica medzi asexualitou a sexualitou, biela – sexualita a fialová – komunita.

Vlajka bisexuálov bola navrhnutá v roku 1998 Michalom Pagom. Reprezentujú ju pruhy ružovej, modrej a levanduľovej farby. Ružová farba predstavuje homosexualitu a modrá heterosexualitu. Kombináciou ružovej a modrej farby vzniká levanduľová, vyjadrujúca bisexualitu. Pruh levanduľovej farby je umiestnený v strede a symbolizuje zásah, resp. splývanie, bisexuálnej komunity do homosexuálnej aj heterosexuálnej spoločnosti.

zdroj: queerarthistory.com

Vlajka intersexuálov pozostáva zo žltej vlajky s fialovým kruhom uprostred. Tieto farby reprezentujú hermafroditizmus. Vlajku vytvorila Natalie Phox v roku 2009.


zdroj: wikipedia.com

Vlajka pansexuálov obsahuje ružovú, modrú a žltú farbu. Ružová predstavuje ženské pohlavie, modrá mužské a žltá všetky ostatné pohlavia bez ohľadu na fyzické charakteristiky. Vlajka sa prvýkrát objavila na internete v roku 2010 a jej tvorca je neznámy.

zdroj: amazon.com

Vlajka transrodových ľudí má niekoľko verzií. Tá najznámejšia je vo svetlých odtieňoch ružovej, modrej a bielej. Svetlo ružová farba je tradičná pre dievčenské bábätká a svetlo modrá farba pre chlapčenské bábätká. Biela farba uprostred symbolizuje intersexuálov, transrodových ľudí a všetkých, ktorých pohlavie nie je identifikované, alebo je neutrálne. Vlajku vytvorila v roku 1999 členka komunity Monica Helms a prvýkrát bola odprezentovaná na Pride Parade v Arizone, USA v roku 2000.

zdroj: commons.wikimedia.org

Iné symboly

Grécke písmeno lambdaλ – sa začalo používať po Stonewellských nepokojoch ako symbol Gay Activists Alliance. Symbolizuje jednotu komunity v čase útlaku.

Čierny prsteň na prostredníku pravej ruky identifikuje človeka ako asexuála.

Labrys, t.j. obojstranná sekera, symbolizuje homosexuálne ženy.

Vo viktoriánskom Anglicku nosili muži zelený karafiát, čo predstavovalo homosexualitu. Nosil ho napr. aj spisovateľ Oscar Wilde, ktorý sa svojou homosexualitou netajil.

Fialky ako symbol homosexuality medzi ženami je inšpirovaný tvorbou antickej poetky Sappho.

Zdroje:

Ilustračný obrázok: vecteezy.com

Text: wattpad.com, zaujimavosti.net, rainbow-heart.sk, medium.com, dennikn.sk, wikipedia.cz, acepedie.fandom.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →