V dnešnej dobe máme viac takzvaných „gej ikon“ než kedykoľvek predtým. Väčšinou sú to známe osobnosti, ktoré obdivujeme. Sú našimi inšpiráciami, vzormi, ich slová a umenie nám poskytujú útechu či pochopenie. Čo ale obnáša titul „gej ikona“ a ako to vidí jedna z nich?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

zdroj: NME.com

Troye Sivan je jedným z najúspešnejších popových spevákov súčasnosti. Rodený Austrálčan sa v priebehu niekoľkých rokov vyšplhal na top miesta hudobných rebríčkov. Avšak predtým, než začal vypredávať arény, musel si prejsť tým, s čím zápasí aj väčšina z nás – nájsť samého seba. Presne na túto tému sa prednedávnom vyjadril v rozhovore pre magazín NME: „Uvedomiť si, že som gej je jedna vec. Nozistiť to, akým človekom vlastne chcem byť, to je úplne iná cesta. Vyrastal som v spoločnosti, v ktorej som prvých 15 rokov svojho života nechcel byť gej, a preto ma to desilo.“

Troye sa s tým, že je gej, zdôveril na svojom YouTube kanáli v roku 2013. Pripustil, že bolo pre neho ťažké zakomponovať jeho sexualitu do svojho umenia, hlavne kvôli fanúšikom. „Pamätám si, ako všetky tie mladé dievčatá prichádzali na moje koncerty a ja som premýšľal: ,Viem, že vedia, že som gej, tak prečo prichádzajú? Musí sa im páčiť moja hudba – super.Od roku 2013 sa toho ale veľa zmenilo, hlavne vďaka hudbe, ktorú začal vydávať. V roku 2015 vydal album Blue Neighborhood – trilógiu, ktorá sledovala tajný milostný príbeh dvoch tínedžerov.

zdroj: DailyMuligan

Podľa kritikov a fanúšikov prišiel jeho najväčší úspech s pesničkami „My My My!“ a „Bloom“. S úspechom zároveň vzrástla aj jeho fanúšikovská základňa, ktorá sa rozrástla o milióny ľudí, ktorí zdieľajú lásku k jeho pesničkám.

Troye však nie je len spevák, ale aj hrdý člen a obhajca práv queer komunity. Z postavenia obhajcu práv komunity sa snaží vyťažiť maximum, čo môžeme vidieť napríklad vo filme Boy Erased (Vymazaný chlapec; 2018), v ktorom si zahral jednu z vedľajších postáv. Film pojednáva o kontroverznej konverznej terapii pre LGBT+ mládež. Posolstvo filmu je jednoduché – nech sa už nikdy neopakujú hrôzy, ktorými si ľudia museli prejsť. Zložil pesničku Heaven, ktorá je venovaná priamo LGBT+ komunite a zachytáva všetky jej dôležité míľniky. Hlavne pre toto všetko ho veľa ľudí považuje za „gej ikonu“, no on sám to vidí inak.

V rozhovore pre magazín Another Man sa rozrozprával o tom, čo si o tomto označení myslí, a zhrnul to tak, že nemá rád nálepky. Radšej by chcel, aby sa ľudia začali pozerať na LGBT+ komunitu z inej perspektívy – bez jej škatuľkovania.

Konečne začíname získavať rozmanité skupiny a rozličné perspektívy queer komunity. Preto nechcem byť označovaný ako ,gej ikona. Som len jeden z mnohých hlasov, ktoré chýbajú, ja sa len snažím vyrozprávať svoj príbeh. Jedným dychom dodáva: Existuje veľa ďalších ľudí, ktorí musia byť vypočutí skôr.

zdroj: Pinterest.com

Ako Troye povedal, snaží sa len vyrozprávať svoj príbeh, aby ním mohol inšpirovať ostatných. Chce im dať to, čo on ako dospievajúci nemal – vzor, ku ktorému môžu vzhliadať, aby raz aj oni mohli vyrozprávať ten svoj.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Text: anothermanmag.com, billboard.com, advocate.com, glaad.org, out.com

Ilustračná fotografia: Autor – Hedi Slimane for anothermanmag.com