Keď sa vysloví slovné spojenie „dokumentárny film, veľa z nás si predstaví nudný, neosobný a strohý film s odborníkmi, ktorých monotónne hlasy nás uspávajú s každým vysloveným slovom. Toto však ani zďaleka nevystihuje filmy uvedené nižšie.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

LGBT dokumentárne filmy nám rozprávajú skutočné príbehy ľudí, ktorí sa rozhodli podeliť sa so svojimi životmi, či príbehy skupín, ktoré reprezentujú svoju komunitu, a zároveň nám umožňujú pochopiť ich dôležitosť. Filmári nám poskytujú okná do minulosti zobrazujúce udalosti a momenty, ktoré rozhodne stoja za zdokumentovanie.

1. Before Stonewall (2019)

Dokumentárny film Before Stonewall(Pred Stonewallom) z minulého roka môžeme považovať za znovuvydanie pôvodného dokumentu z roku 1984 pri príležitosti 50. výročia udalostí v Stonewall Inn. Na konci roka 1969 vtrhla polícia do jedného z miestnych gej barov v manhattanskej štvrti Greenwitch Village, kde zatkla jej majiteľov. Udalosti vyústili do dvojdňových nepokojov, svedkovia ktorých hovoria o krutých praktikách autorít a policajtov podobajúcich sa na „hon na čarodejnice“, o cenzúre a historických „čistiacich“ operáciach, ktoré porušovali ľudské, občianske práva a slobody. Pri príležitosti minuloročného výročia, knižnica Kongresu Spojených štátov amerických navrhla tento film uložiť do Národného filmového registra ako kultúrne a historicky dôležité dielo.

zdroj: youtube.com

2. Disclosure (2020)

Tento film svojím bezprecedentným pohľadom zobrazuje transrodových ľudí ako nikdy predtým. Sleduje históriu ich zobrazovania vo filme a televízii počas viac ako 100 rokov a poukazuje hlavne na smutnú skutočnosť, ako Hollywood a filmový priemysel po desaťročia vytvárali o transrodových ľuďoch a queer komunite klamlivý obraz.

zdroj: youtube.com

3. A Secret Love (2020)

A Secret Love(Tajná láska) síce hrá na romantickejšiu nôtu, no stále je to dokument. Rozpráva o milostnom príbehu Terry Donahue a Pat Henschel, ktorý trval viac ako sedem dekád. Terry hrala v profesionálnej ženskej baseballovej lige, ktorá bola inšpiráciou pre film A League of Their Own (Veľké víťazstvo; 1992). Tento dokument sa plne sústreďuje na ich životy, opisuje ich prvé stretnutie v Chicagu, coming out ich konzervatívnym rodinám, ich zápas s láskou a dilemu, či sa zobrať, či nie. I keď museli čeliť krutému osudu, starnutiu a chorobe, spoločnosti ukázali, aké sú city mocné a večné.

zdroj: youtube.com

4. Paris is Burning (1991)

Dokument ponúka unikátny pohľad do zákulisia drag show „Drag Balls“ počas tzv. zlatého veku v New Yorku v 80. rokoch, kde súperiace módne domy pretvárajú drag. Film je zložený zo sekvencií zobrazujúcich jednotlivcov a ich príbehy a z chronologicky zoradených zážitkov a udalostí, ktoré sa tu stali. Všetko toto je zároveň situované do mesta, ktoré bolo pohltené povrchnými ideálmi krásy a bohatstva.

zdroj: youtube.com

5. Outrage (2009)

Jeden z najkontroverznejších dokumentov vôbec. Ani nie kvôli svojim faktom alebo dokumentácii, ale téme, ktorej sa venuje – homosexualita v politike. Film odhaľuje pokrytectvo významných a vážených politikov v Kongerese Spojených štátov amerických, ktorí sa podieľajú na kampaniach proti LGBT komunite, a pritom oni sami patria medzi jej členov.

zdroj: youtube.com

6. All In The Family (2019)

Režisér Hao Wu je gej, čínsky prisťahovalec v USA, ktorý si spolu so svojím manželom adoptovali dieťa. Jeho čínska rodina však zásadne nesúhlasí s tým, aby si homosexuálni rodičia mohli adoptovať deti, a preto chcú existenciu dieťaťa pred svojimi priateľmi skryť. Príbeh Wua je príbehom o nespokojných rodičoch, no aj o nájdení rodiny a šťastia. Dokument má síce menej ako hodinu, to mu ale neuberá na užasne vyrozprávanom príbehu a posolstve.

zdroj: youtube.com

Zdroje:

Ilustračný obrázok: wikipedia.com

Text: rottentomatoes.com, times.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →