V roku 2017 nás všetkých očaril film Call me by your name (Daj mi tvoje meno), natočený podľa knižnej predlohy spisovateľa Andrého Acimana z roku 2007. Mladý Timothée Chalamet sa znovu predviedol ako skvelý herec a svojou charizmou nás opantal až tak, že na konci filmu neostalo ani jedno oko suché. Film nám síce ponúka nádhernú scenériu a obrazy plné vášne, no za pozlátkom sa však skrýva niečo skazené.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Zdroj: oficiálny youtube kanál Sony Pictures Classics

S knihou a filmom by nebol žiadny problém, keby bol vzťah so 7 ročným vekovým rozdielom medzi neplnoletým Eliom a dospelým Oliverom prezentovaný ako tzv. grooming, namiesto veľkej „love story“. Bohužiaľ, nestalo sa tak, a po vyjadreniach autora je jasné, že kniha, a tým pádom aj film, glorifikujú pedofíliu.

André Aciman, autor knihy, v rozhovore pre Španielsky magazíneCartelera povedal: ,,Pozriem sa na 12 ročné dievčatá a prídu mi už veľmi atraktívne“. Aciman rozpráva o tom, ako nie len on, ale všetci muži majú takéto myšlienky. Naznačuje tiež, že mať ich je prirodzené a v poriadku, pokiaľ sa nimi človek neriadi.

Kým Aciman nemusí podľa svojich myšlienok konať, je veľa mužov, ktorých takáto rétorika povzbudzuje k zneužívaniu detí, a obetiam sexuálneho násilia navráva, že to, čo sa im stalo, je ich chyba. Film tiež, konkrétne postava Olivera, vykresľuje homosexuálnych mužov ako predátorov. Vzhľadom na to, akú ma Aciman veľkú platformu, je jeho konanie veľmi nebezpečné. Len počas samotnej karantény sexuálne násilie páchané na deťoch rapídne stúplo, na Slovensku aj vo svete. Zatiaľ čo my ostatní necháme pedofilov zarábať na dielach, ktoré pedofíliu ospevujú.

Smutné je, že pri hodnotení druhého dielu tohto príbehu, knihy Find me(Nájdi si ma; 2020), žiadne z veľkých zahraničných médií ako The New Yorker, The Guardian, The New York Times, ani slovkom nespomenulo Acimanov rozhovor pre eCartelera.

Otázkou je, prečo sa o tom viac nerozpráva? Prečo väčšina LGBT+ komunity stále miluje tento tak veľmi problematický film, keď existuje veľa omnoho lepších queer filmov, napr. Moonlight? Milovali by sme ho rovnako, keby tam namiesto Elia bolo sedemnásť ročné dievča, ktoré na svoj vek vyzerá príliš mlado, ako to autor pôvodne zamýšľal? Myslím, že je čas povedať pedofílii STOP, a to aj takým gestom ako je nepodporenie filmu.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Ilustračný obrázok: indianexpress.com

Text: www.ecartelera.com, ww.npr.org, slovensko.hnonline.sk