Jedinci z LGBT+ komunity pravidelne trpia nedostatkom pozornosti najmä zo strany vlád jednotlivých krajín a ani tá slovenská nie je výnimkou. Čo sa však týka slobody prejavu a práva na život, náš konzervatívny národ stále vyhráva nad Ruskom.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Napriek významnému celosvetovému pôsobeniu, zostáva moderná podoba Ruskej federácie intolerantnou voči základným ľudským právam. Rozlohou najväčšia krajina sveta je na základe veľkosti populácie podľa svetového rebríčka deviata v poradí. Dáta Organizácie Spojených národov z roku 2020 o Rusku uvádzajú takmer 147 mil. obyvateľov (Krym je ešte vždy medzinárodne vnímaný ako súčasť Ukrajiny), ktorí tvoria približne 2% ľudskej populácie.

Rusko systematicky zakazuje podporu LGBT+ komunity

Situácia ohľadom ľudských práv v Rusku je výrazne lepšia než v niektorých afrických štátoch alebo štátoch Blízkeho východu. Ruská vláda legalizovala homosexualitu v roku 1933 (okrem Čečenska, kde je de facto ešte stále ilegálna).

Mnoho ďalších opatrení pre podporu LGBT+ komunity bolo však dodnes prijatých najmä z dôvodu uvoľnenia napätia medzi Ruskou federáciou a Európskou úniou v spojení s ďalšími ľudskoprávnymi organizáciami. V rámci svojich možností kladie táto krajina posledné obdobie dôraz na oklieštenie práv a slobôd ľudí z LGBT+ komunity prostredníctvom vyhlášok a zákonov s jediným cieľom: ochrániť hodnoty tradičnej ruskej spoločnosti.

Legálnu zmenu pohlavia je v Rusku možné podstúpiť od roku 1997, no v júli 2020 predostrela Štátna duma doplnenie zákona pod zámienkou posilnenia rodiny. Toto doplnenie má priamo ohroziť doterajší prístup k otázke transrodových ľudí.

Lesby, gejovia a transrodoví ľudia nemajú z oficiálneho hľadiska zakázané pôsobiť v armáde. Pri danej problematike, ako aj pri iných profesijných oblastiach, sa ale uplatňuje neformálnepravidlo: „nepýtaj sa, nehovor“. Pokiaľ sa lesby a gejovia snažia uplatniť svoje rodinné práva, sú im automaticky odopreté ruskou legislatívou. Zákony napríklad nezakazujú adopciu jedným rodičom z Ruska či zahraničia v prípade, ak je preukázaná jeho heterosexualita.

Škandál Olympijských hier v Soči znepokojil ľudskoprávnych aktivistov

Pod tlakom ruského zákona o gej propagande vznikali počas Zimných olympijských hier v Soči v roku 2014 nepokoje. Protesty podporovateľov LGBT+ komunity prichádzali zo strán obyčajných ľudí aj športovcov.

V roku 2013 bol totiž Štátnou dumou schválený a prezidentom Vladimirom Putinom podpísaný ruský federatívny zákon „za účelom ochrany detí pred informáciami obhajujúcimi popieranie tradičných rodinných hodnôt“.

,,Rád by som vás upozornil na fakt, že byť gej v Rusku nie je zločin,“ komentoval Putin pre BBC počas hier v roku 2014.

Zimné olympijské hry 2014 v Soči
Zdroj: oficiálna webová stránka Olympijských hier

Množstvo športovcov , napr. americký atlét Nick Symmonds alebo austrálska snowboardistka Belle Brockhoffová, symbolicky venovali svoje úspechy práve ľuďom z LGBT+ komunity, keď sami na verejnosti hrdo podstúpili „coming out“.

Kontroverznému ruskému zákonu oponovali aj ľudskoprávni aktivisti. Snažili sa vytvoriť umelé embargo prostredníctvom kontaktovania celosvetovo známych sponzorov Medzinárodného olympijského výboru, napr. spoločnosti Samsung, Coca-Cola, General Electric či McDonald’s. Počas samotných hier sa viacero iniciátorov, napr. zástupcovia kandaských miest alebo firma Google, otvorene rozhodlo vyjadriť rozhorčenie nad novým ruským zákonom.

Za vznikom anti-gej zákona je námestník Štátnej dumy Ruskej federácie

Práve popredný ruský politik Vitaly Milonov, námestník Štátnej dumy, v roku 2013 pomohol pretlačiť návrh neskôr schváleného zákona o gej propagande, ktorý z ľudskoprávneho hľadiska vracia Rusko o niekoľko desaťročí dozadu.

Ešte v roku návrhu zákona Milonov požadoval, aby boli homosexuálni atléti prítomní na olympijských hrách v Soči vzatí do väzby. „Ak bol zákon schválený federálnym zákonodarcom a podpísaný prezidentom, potom vláda nemá právo ho pozastaviť. Nemá oprávnenie,“ uviedol Milonov.

Počas interview pri natáčaní dokumentu pre televíznu stanicu BBC sa Milonov na otázky anglického herca, komedianta a spisovateľa Stephena Frya ohľadom homofóbneho správania a zákonov vyjadroval na základe neopodstatnených argumentov.

,,Ale viete čo, skutočne mi nedávate žiaden zmysel,“ reagoval Fry po Milonovom odbáčaní od otázky ohľadom sexuálnej orientácie slávneho ruského hudobného skladateľa Čajkovského. ,,Najväčšou hrozbou pre deti bude vždy ignorancia,“ ukončil rozhovor Fry po politikových narážkach na zneužívanie detí gejmi a lesbami.

Stephen Fry konfrontuje Vitalyho Milonova
Zdroj: oficiálny youtubový kanál BBC

Ambasádorka otvorene nesúhlasí s negatívnym prístupom Ruska

Kanadská ambasádorka Alison LeClaire spoločne s členmi ambasády počas PRIDE mesiaca roku 2020 verejne podporila LGBT+ komunitu vyvesením dúhovej vlajky na budovu veľvyslanectva. Pozoruhodný čin nezostal bez povšimnutia ruských politikov a političiek, ktorí počas debatnej relácie otvorene žiadali profesijné sankcionovanie LeClaire.

„Ústavná zmena a doplnenie, ktoré by v prípade prijatia viedli k čoraz inkluzívnejšiemu vnútroštátnemu právnemu rámcu,“ vyjadrila svoj postoj LeClaire vo videu na Twitteri. Ambasádorka takouto cestou vyzvala ruských politikov k zvýšeniu tolerancie voči LGBT+ komunite.

Kanadská ambasáda v Moskve, Pride 2020
Zdroj: oficiálny Twitter účet Kanadskej ambasády v Moskve

Podpredseda a člen Putinovej strany v ruskom parlamente Pyotr Tolstoy počas debatnej relácie osobne zaútočil na osobu LeClaire slovami: „ľudia ako ona skončia v pekle“.

Tolstoy pokračoval svojím radikálnym výrokom: „Táto žena, veľvyslankyňa Kanady, je typickou predstaviteľkou tohto typu slobodnej dámy stredného veku, ktorá je aktivistkou v propagácii programov LGBTQ v Európe, Amerike, Kanade a teraz tu.“


Zdroje:
Ilustračný obrázok: Reuters Erik Martensson, TT News Agency

Text: youtubový kanál BBC, olympic.org, youtubový kanál Bloomberg QuickTake News, eng.gks.ru, slovak.statistics.sk, youtubový kanál CBC News: The National

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →