Všetci to poznáme. Príde PRIDE obdobie a všade vidíme dúhové, bisexuálne či pansexuálne vlajky. Ale kde je tá lesbická? Ktorá to vlastne je? Vie vôbec väčšina ľudí, že táto vlajka existuje? A vieme vôbec my samé, ktorá je tá správna?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Lesbická vlajka si prešla dlhým vývojom.

Vývoj lesbickej vlajky
Zdroj: reddit.com

Prvý dizajn bol navrhnutý dizajnérkou Sean Campbell. Na fialovom pozadí, reprezentujúcom poéziu Sapfo, sa nachádza obojstranná sekera – tzv. labrys, symbol Amazoniek, a obrátený čierny trojuholník, ktorým boli v nacistickom Nemecku označované, okrem iných „antisociálnych“ ľudí, lesby. Aj keď si lesbická komunita „ukradla“ tento symbol späť, práve on z väčšej časti zaistil neúspech tohto dizajnu.

Dizajn z roku 2010 bol určený výlučne pre ženy, ktoré silno prejavovali svoju ženskosť, t.j. pre tzv. femme lesby. Jeho autorka dokonca odsudzovala lesby, ktoré sa prezentujú viac maskulíne, tzv. butch lesby. Variant tejto vlajky bez odtlačku pier, sa využíva dodnes, nakoľko práve tento symbol bol to, čo prezentovalo femme lesby. Niektoré lesby však s jeho využívaním nesúhlasia aj po úprave.

Najnovšia vlajka, ktorá sa momentálne používa najviac, je od autorky Emily Gwen, ktorú trápilo, že nemáme, žiadnu vlajku bez problematickej histórie, a tak sa rozhodla spraviť vlastnú, ktorá pre zmenu reprezentuje všetky lesby.

Významy farieb preložené v poradí zhora nadol: rodová nekonformnosť, nezávislosť, komunita, jedinečný vzťah k ženskosti, vyrovnanosť a pokoj, láska a sex, feminita.

Nech už je príbeh za jednotlivými vlajkami akýkoľvek, každá z nich sa snažila lesby zviditeľniť a spraviť nám miesto v komunite aj mimo nej. Sú veľkou súčasťou lesbickej histórie a pomohli dotvoriť našu komunitu. Dnes máme možnosť poučiť sa z jej chýb, vyvarovať sa im a ďalej napĺňať našu komunitu láskou a pochopením.

Zdroje:

Ilustračný obrázok: wikimedia.org

Text: wikipedia.org, reddit.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →