Čo vám ako prvé napadnepri počutí mena Oscar Wilde? Väčšine z vás pravdepodobne Portrét Doriana Graya, kniha, ktorou sa Wilde preslávil, alebo možno jeho najznámejšia hra Je dôležité mať Filipa. Koľkí z vás však vedia, že Oscar Wilde mal počas svojho života niekoľko homosexuálnych vzťahov a kvôli svojej sexuálnej orientáciibol dokonca zatknutý a vyhnaný do exilu? To sme sa už na hodinách literatúry nenaučili, však?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Život je zlá hodinka zložená z výborných momentov.“

Oscar Wilde

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde sa narodil 16. októbra 1854 v Dubline v Írsku. Lásku k literatúre zdedil po svojej matke, ktorá pod pseudonymom „Speranza“ uverejňovala v novinách rôzne autorské články a básne. Oscar študoval na rôznych prestížnych školách a získaval najrôznejšie štipendiá. Za svoju báseň Ravenna (1878) získal univeritnú cenu na Magdalen College v Oxforde. Po ukončení štúdií sa presťahoval do Londýna. Tu v roku 1881 vydal svoju prvú zbierku poézie s názvom Básne.

Wilde celý svoj život pohŕdal typickou diskrétnosťou predstaviteľov strednej a vyššej triedy viktoriánskeho Anglicka. Rád na seba strhával pozornosť a práve vďaka svojmu uštipačnému humoru, farebnému oblečeniu a zdobenému vyjadrovaniu sa stal jednou z najznámejších osobností svojej doby.

V ďalších rokoch Wilde odcestoval do New Yorku, kde prednášal o estetizme. Po návrate do Anglicka pokračoval so svojim turné i tu a v Írsku. Prostredníctvom svojich prednášok i poézie sa stal jedným z najväčších zástancov hnutia estetizmu. Dával si záležať na svojom zovňajšku, na zariadení svojej domácnosti, no najmä na svojej zbierke modrého porcelánu. Touto zbierkou bol, súdiac podľa jeho známeho výroku „Och, či by som dokázal žiť podľa svojho modrého porcelánu!“, doslovne posadnutý.

V roku 1884 sa Wilde oženil s bohatou Angličankou Constance Lloydovou, s ktorou mali dvoch synov. Pracoval v dámskom magazíne World magazine a neskôr aj ako uznávaný kritik v The Pall Mall Gazzete.

„Krása má toľko významov ako človek nálad.“

Oscar Wilde

Wildova tvorba je veľmi široká, pokryl poéziu, prózu i drámu. Začiatky siahajú až do roku 1878, keď počas svojho štúdia začal písať poéziu. O desať rokov neskôr vyšlo jedno z jeho najznámejších diel Šťastný princ a iné príbehy (1888). Ďalšími známymi krátkymi prózami sú napríklad De Profundis (1905), Zločin Arthura Sevilla (1891) či Dom granátových jabĺk (1891). Najviac ho však preslávil jeho jediný román Portrét Doriana Graya(1891). Tento román zachytáva pohnútky homosexuality a dekadencie, a preto bol po vydaní odsudzovaný. V dnešnej dobe je však považovaný za jeden z pilierov modernej literatúry.

Zdroj: greelane.com

Prvou známou Wildovou hrou bol Vejár pani Windermereovej (1892). Prvé predstavenie bolo vo februári roku 1892 a zaznamenalo veľkú vlnu popularity. Známejšími hrami však sú Ideálny manžel(1895) či Je dôležité mať Filipa (1895).

Vo svojej tvorbe Wilde často jemne poukazuje na svoju sexualitu a na najrôznejšie problémy viktoriánskej spoločnosti. Stretol sa s veľkou podporou verejnosti, no kritika tiež nebola zriedkavou.

„Nehreší, kto hreší z lásky.“

Oscar WIlde

V časoch svojej najväčšej slávy sa Oscar Wilde stretol s Alfredom Douglasom. Z priateľského vzťahu sa po veľmi krátkej dobe stal romantický, ktorý však museli pred spoločnosťou skrývať. Po niekoľkých rokoch Alfred Oscara opustil a toho utešoval iný spisovateľ, André Gide. Alfred však z jeho života úplne nezmizol a prehovoril Oscara, aby podal žalobu na jeho otca, markíza z Queensbury, za urážku na cti. Aj keď túto žalobu neskôr stiahol, markíz ho nechal zatknúť, a keď na súde predložil dôkazy o jeho homosexualite, Wilde bol odsúdený na dva roky väzenia.

Z väzby sa vrátil spoločensky i emocionálne zničený. Prišiel o peniaze aj spoločenské postavenie a manželka sa s ním rozviedla. Presťahoval sa do Francúzska a okrem básne Balada o žalári v Readingu (1898) takmer úplne prestal tvoriť. Zvyšok života prežil v biede, cestoval po Európe a prespával v lacných hoteloch.

Zomrel ako 46-ročný na zápal mozgových blán v hoteli d’Alsace v Paríži, bez toho aby zaplatil účet. Ten je zachovaný do dnes a visí zarámovaný v danom hoteli.

Zdroj: Autor – Matthew Fraser (@frasermatthew); dostupný z twitter.com

Oscar Wilde bol pochovaný na slávnom Parížskom cintoríne Pere-Lachaise na náklady Alfreda Douglasa.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →

Zdroje:

Ilustračný obrázok: irishtimes.com

Text: britannica.com, skolske.sk, biografia.sk, wikipedia.org