Meno Marsha P. Johnson pravdepodobne zarezonuje u každého z LGBT+ komunity. Mnohí ju poznáme ako dôležitú osobu Stonewallských protestov v roku 1969. Ako tú, čo vraj prvá hodila sklenený pohár, ktorý neskôr rozpútal nepokoje s políciou. Bola transrodovou aktivistkou, drag queen, rodovo nekomformnou osobou, tmavšej farby pleti, z nižšej triedy, … Podľa niektorých bola kombináciou tých najmarginalizovanejších skupín. Avšak počas svojho života bola omnoho viac.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Kým queer ľudia nemajú svoje práva po celej Amerike, nie je tu žiadny dôvod na oslavu.“

Marsha P. Johnson

Marsha „Pay It No Mind“ Johnson sa narodila 24. augusta 1945 ako Malcolm Michaels Jr. v Elizabeth, New Jersey. Napriek tomu, že vyrastala v kresťanskej rodine, svojou rodovou identitou si bola vždy istá a do ženského oblečenia sa začala obliekať už v skorom veku. Kvôli sexuálnemu obťažovaniu zo strany ostatných chlapcov neskôr prestala. Po ukončení strednej školy odišla do Greenwich Village v New Yorku, vraj iba s jednou taškou v ruke a pätnástimi dolármi. Na svoje živobytie si zarábala prostitúciou a o niekoľko rokov neskôr vystupovala aj v predstaveniach drag artistickej skupiny Hot Peaches.

Počas vystupovania na drag scéne si postupne osvojila meno Black Marsha, v preklade Čierna Marsha, z čoho sa následne stalo Marsha P. Johnson, teda meno, pod ktorým ju poznáme aj dnes. Jej priezvisko „Johnson“ bolo odvodené z reťazca reštaurácií s názvom Howard Johnson’s. Fráza „Pay It No Mind“ je neoddeliteľnou súčasťou jej mena a môžeme ju preložiť ako „Nevšímaj si toho“ či „Nevenuj tomu pozornosť“. Tieto štyri slovíčka predstavujú odpoveď, ktorú rada so sarkazmom používala, keď sa jej niekto spýtal na jej pohlavie.

Ako Marsha samotná uviedla v jednom z interview, jej život odštartoval až vtedy, keď začala naplno pôsobiť ako drag queen a dovtedy nebola nikým. Kvôli nedostatku peňazí na luxusné oblečenie si väčšinu svojho šatníka vyrábala sama z kúskov, ktoré našla v bazároch. Oblečená vo výstredných šatách, s kvetinami či dokonca vianočnými svetielkami vo vlasoch, s výraznými šperkami a make-upom sa tak stala drag ikonou na vtedajšej Christopher Street. Tí, čo ju poznali, o nej hovoria ako o osobe rovnako žiarivej ako jej vzhľad.

Marsha P. Johnson
Zdroj: out.com

„Nebyť Marshy, dnes by som tu už nebola.“

Sylvia Rivera

Ako už bolo povedané, Marsha sa dostala do podvedomia práve vďaka príbehu o Stonewallských protestoch. V ňom vraj v skorých ranných hodinách v podniku Stonewall Inn pri policajnej razii hodila „sklenený pohár, ktorý bol počuť po celom svete“ či prvú tehlu. Následkom tohto činu sa mali krátko nato rozpútať Stonewallské protesty. Marsha sa však v rozhovore pre Making Gay History vyjadrila, že na miesto dorazila až neskôr, keď už sa naplno protestovalo. Aj napriek tomu bola jej úloha v nasledujúcich udalostiach kľúčová, rovnako ako jej pôsobenie v aktivizme.

Bola súčasťou skupiny Gay Liberation Front, ktorá sa sformovala práve po predchádzajúcich nepokojoch pri Stonewalle. V tej dobe sa však nedostávalo tolerancii ani homosexuálom, a preto bola Marsha, spolu s ostatnými drag queens, vyčleňovaná z aktivizmu. Na protestoch boli nevítanou spoločnosťou. Sylvia Rivera, osoba, ktorá má tiež veľké zásluhy na zlepšení situácie voči LGBT+ komunite a taktiež dobrá kamarátka Marshy, častokrát hovorila o tom, ako im na pochodoch či protestoch zakazovali rečniť. Keď sa už na chvíľu dostali k mikrofónu, publikum ich vypískalo. Na YouTube je možné nájsť video Sylvie, ako počas krátkej chvíľky, ktorá jej na jednom z protestov bola na pódiu dopriata, prednáša pár veľmi dobrých slov. Napriek tomuto takpovediac útlaku sa mnohí aj dnes zhodujú, že práve ony boli jadrom tohto aktivizmu.

Neskôr, s čoraz viac šíriacou sa epidémiou HIV a AIDS, sa Marsha pridala k ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power), organizácii, ktorá bojovala za lepšie životy pre ľudí žijúcich s týmito zákernými chorobami.

Sylvia Rivera a Marsha P. Johnson, New York, 1973
Zdroj: washingtonpost.com

Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR)

Aj napriek určitej netolerancii vo vlastných radoch, Marsha a Sylvia naďalej pokračovali vo svojej práci. V roku 1970 založili organizáciu Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR), ktorá sa starala najmä o mladých transrodových ľudí a LGBT+ mládež prežívajúcu na ulici bez domova. Prvé takéto útočisko vytvorili z nákladného kamióna na parkovisku v Greenwich Village. V tej dobe tam spolu bývalo okolo dvadsať ľudí. Keď jedného dňa Marsha a Sylvia prišli, aby priniesli ostatným jedlo, kamión zrazu s niektorými ľudmi ešte stále vo vnútri odchádzal.

Po tomto incidente si uvedomili, že STAR a ľudia v ňom potrebujú stabilný domov. Rozhodli sa prenajať si budovu a spraviť z nej bezpečné miesto pre všetkých. Marsha a Sylvia tak vytvorili oázu, ktorá poskytovala ubytovanie, jedlo a šatstvo tým, ktorí ho potrebovali. Horné poschodie malo dokonca slúžiť kvázi ako škola, kde sa mládež mohla naučiť čítať a písať.

„STAR bola pre všetkých LGBTQ+ ľudí na ulici, pre ľudí bez domova a pre kohokoľvek, kto to v tom čase potreboval.“ hovorí Sylvia Rivera. Tiež uvádza, že sa snažili pomôcť mladým ľudom, častokrát iba deťom, ktoré boli donútené žiť na ulici, a ktorými ony tiež raz boli.

STAR bola prvým domovom pre queer ľudí v severnej Amerike a zároveň prvá organizácia v USA vedená trans ženami inej farby pleti. Neskôr sa rozšírila aj do ostatných miest, no nakoniec bola aktivita organizácie zrušená.

New York City, 1970
Zdroj: Pinterest

„Zajtrajšok nie je prisľúbený nikomu. Každý deň sa počíta.“

Marsha P. Johnson

Telo Marshy P. Johnson bolo nájdené 6. júla v roku 1992 plávajúce v rieke Hudson. Polícia prípad rýchlo uzavrela ako samovraždu a ďalej sa mu odmietala venovať. Mnoho ľudí hovorí, že takýto záver je veľmi nepravdepodobný, pretože aj napriek jej duševným problémom, Marsha jednoducho nebola ten typ človeka, ktorý by si vzal vlastný život.

Prípad neskôr znovu otvorila LGBT+ aktivistka Victoria Cruz. Jej vyšetrovanie bolo zdokumentované vo filme od Netflixu s názvom The Death And Life Of Marsha P. Johnson (2017). Na túto výnimočnú osobu spomína aj snímka PayIt No Mind: Marsha P. Johnson (2012), ktorý je voľne dostupný na YouTube alebo platforme Vimeo.

Neskôr upútala pozornosť aj známeho Andyho Warhola. V roku 1975 sa s ním rozhodla spolupracovať a jej tvár, ako aj pár ďalších drag queens, môžeme nájsť v sérii fotografií s názvom Ladies And Gentlemen.

Marsha P. Johnson, Ladies And Gentlemen (A. Warhol)
Zdroj: greyartgallery.nyu.edu

Na jej počesť bol založený inštitút symbolicky nesúci práve jej meno, The Marsha P. Johnson Institute. Venuje sa najmä podpore a záchovávaniu ľudských práv transrodových ľudí tmavej farby pleti a nadväzuje tak na celoživotnú prácu a odkaz Marshy P. Johnson.

Silné duo queer histórie, Marshu a Sylviu, si uctí aj plánovaný pamätník v Greenwich Village, ktorý by mal byť dokončený práve tento rok.

Zdroje

Ilustračný obrázok: ellenatlanta.com

Text: Making Gay History, bbc.co.uk, outhistory.org, biography.com, blackpast.org, marshap.org, workers.org, The Death And Life Of Marsha P. Johnson, youtubový kanál The Queer Kiwi

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →