Pomysleli ste si niekedy pri pozeraní seriálu, aké by bolo super, keby sa dal radšej dokopy s ním? Nie s ňou. Iskrí to medzi nimi, pristalo by im to spolu. A neviem, či sa to zdá len mne, ale ich scény sú točené tak nejak romanticky. Dlhé pohľady do očí, pomalá hudba, priateľstvo hraničiace s láskou. Fakt chýba už len bozk. To robia tí scenáristi naschvál? Áno robia. Vitaj vo svete queer baitingu.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Queer baiting je marketingová technika filmárov, prostredníctvom ktorej naznačia, no nikdy fakticky nezobrazia či potvrdia, romantický vzťah medzi osobami rovnakého pohlavia. Takáto návnada (z ang. slova „bait“) stačí na to, aby pritiahla záujem po reprezentácii bažiaceho queer publika, ale zároveň je natoľko neškodná, že neodradí to konzervatívne. 

Pravodou je, že queer baitingu pomohla komunita sama. Prostredníctvom fan fiction, resp. jej podžánrov slash fiction (gejské alternatívne páry) a femslah (lesbické alternatívne páry). Gaydarom odbarení fanúšikovia, ktorí boli schopní vidieť čo i len najmenšie náznaky chémie medzi postavami rovnakého pohlavia a natoľko kreatívni, že pre ne vytvorili alternatívne príbehy lásky, pomohli producentom a scenáristom uvedomiť si, že teplému publiku stačí hodiť omrvinku a ono si už queer príbeh napíše samo.

Dosť bolo teoretizovania, poďme na príklady

Tvorcovia seriálu Hrozba z temnoty (Supernatural; 2005 – 2020), ktorý bežal neuveriteľných 15 sezón, dokázali väčšinu z nich úspešne navnádzať queer fanúšikov blízkym vzťahom anjela Castiela a lovcu démonov Deana Winchestera (tzv. „Destiel“). Toľko naťahovania, len aby v závere minulého roku, v jednej z posledných častí seriálu, najprv nechali Castiela konečne vyjadriť svoju lásku k Deanovi a následne zomrieť. Svojich teplých totiž pochovávame aj v roku 2020.

Castiel a Dean Winchester
Zdroj: leganerd.com

Učebnicovým príkladom queer baitingu je seriál Sherlock (2010 – 2017). Chémiu medzi Sherlockom Holmesom a Johnom Watsonom (tzv. „Johnlock“) nemožno prehliadnuť, a hoci tvorcovia seriálu a herci samotní viacnásobne popreli zámer zobraziť ich vzťah ako romantický, ťažko tomu uveriť. Poznámky o tom, že vyzerajú ako gejský pár a že voči sebe prechovávajú hlbšie city, sú zapracované priamo do scenáru. Viackrát sú vedľajšími postavami len tak mimochodom adresovaní ako partneri, čo samozrejme poprú. Fakt, že tieto scény boli scenáristami vopred napísané a hercami uveriteľne zahrané, svedčí o tom, že s queer baitingom sa tu pracovalo cielene a premyslene.

Sherlock Holmes a John Watson
Zdroj: imdb.com

Ďalší populárny queer ship máme ešte v stále bežiacom seriáli Supergirl (2015 – 2021). Hlavná hrdinka Kara Danvers (Supergirl) a jej najlepšia kamarátka Lena Luthor, pri ktorej bliká gaydar asi každej žene na Kinseyho spektre, majú naprieč sériami nejeden moment, pri ktorom sa pristihnete pri myšlienke „veď už ju konečne pobozkaj!!!“. Zatiaľ sa tak nestalo, ale dúfať môžeme stále. Šiesta séria má mať premiéru niekedy na jar tohto roku, tak možno sa zo „Supercorpu“ stane kanón.

Kara Danvers a Lena Luthor
Zdroj: imdb.com

Už keď sme pri nádejách na teplejšie zajtrajšky. Koniec tretej série seriálu Na muške (Killing Eve; 2018 – ?) nechal pootvorené dvierka vzťahu medzi nájomnou vrahyňou Villanelle a agentkou Eve Polastri. Postava Villanelle, bisexuálnej nájomnej vrahyne, je mierne diskutabilná, pretože, áno, na jednej strane tu máme otvorene out hlavnú protagonistku, no na druhej strane, predsa len, je psychopatická vrahyňa. Ďalší teplý zloduch do zoznamu. Tvorcom seriálu sa však podarilo napísať Villanelle tak, že ju, spytujúc si hranice vlastnej morálky, máme všetci radi, a sme ochotní prižmúriť nad tým oko. V ich nekončiacej hre na mačku a myš si chvíľu myslíte, že jedna druhú zabije, a o pár epizód neskôr ich máte chuť poslať do vlastnej hotelovej izby. S kamerou a štábom.

Eve Polastri a Villanelle
Zdroj: imdb.com

Úplne nový rozmer nabral queer baiting v seriáli Vlčie mláďa (Teen Wolf; 2011 – 2017). Ship medzi Derekom Haleom and Stilesom Stilinskim (tzv. „Sterek“) totiž neostal len na obrazovke. Herci stvárňujúci jeho protagonistov pred blížiacim sa udeľovaním akýchsi seriálových cien natočili dokrútku, v ktorej si vzájomne prejavujú náklonnosť ďaleko za hranicou priateľstva, a prosia divákov, aby za seriál zahlasovali. Priam až nechutná ukážka zneužívania queer baitingu vo svoj prospech. 

Derek Hale and Stiles Stilinski
Zdroj: imdb.com

Za zmienku ešte stojí seriál Bostonské vraždy (Rizzoli & Isles; 2010 – 2016) a vzťah medzi hlavnými protagonistkami Jane Rizzoli a Maurou Isles a seriál Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time; 2011 – 2018) a vzťah medzi Reginou Mills a Emmou Swan.

To si len domýšľate!

Jasné, že si to domýšľame. Nič iné nám neostáva. A len tak mimochodom, domýšľajú si všetci. Akonáhle je v seriáli dynamické duo muža a ženy, ktorí majú na obrazovke chémiu, každý čaká, kedy sa už konečne dajú dokopy. No a oni sa väčšinou dajú. Lois a Clarke v Supermanovi, Jane a Lisbonová v Mentalistovi, Booth a Brennanová v Kostiach, … zoznam je dlhý. Je až také trúfalé čakať to pri zohratých dvojiciach rovnakého pohlavia? 

Výnimočne sa stane, že si domýšľame správne. Alebo ktovie, možno nás scenáristi vypočuli. Stalo sa tak napríklad v seriáloch Glee (2009 – 2015) – Santana a Brittany sa dali dokopy v 2. sérii a v netflixovom Riverdale (2017 – ?) – Toni a Cheryl sa tiež dali dokopy v druhej sérii. Štatisticky je oveľa pravdepodobnejšie, že po baitovanom vzťahu sa dajú dokopy dve ženy ako dvaja muži. Ženská homosexualita je vo všeobecnosti vnímaná pozitívnejšie aj konzervatívnejším publikom a v seriáli určenom bežnému publiku je istejšou cestou, ako nestratiť sledovanosť.

Tak čo myslíte? Dajú sa Eve a Villanelle v štvtej sérii dokopy a bude z nich vražedné queer duo? Alebo obráti Eve Villanelle na dobré chodníčky?

Zdroje:

Ilustračný obrázok: imdb.com

Text: youtubové kanály: Council of Geeks, Rowan Ellis, Jessica Kellgren-Fozard, James Somerton a The Take, wikipedia.org, imdb.com, csfd.cz, syfy.com, medium.com, advocate.com, pinknews.co.uk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →