Britská kráľovná Alžbeta II. včera, 11.05.2021, vo svojej tradičnej Kráľovninej reči oznámila, že vláda plánuje do parlamentu predložiť návrh zákona zakazujúceho konverznú terapiu vo Veľkej Británii.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

„Kráľovskou rečou“, resp. rečou z trónu sa oficiálne označuje prejav vládnuceho panovníka Veľkej Británie, ktorý je tradičnou súčasťou otváracej ceremónie nového zasadacieho obdobia britského parlamentu a v ktorom panovník predstavuje členom parlamentu budúcoročné priority vlády.

Kráľovná Alžbeta II. počas Kráľovninej reči dňa 11.05.2021
Zdroj: pinknews.co.uk

„Budú predložené opatrenia na riešenie rasových a etnických rozdielov a zavedenie zákazu konverznej terapie.“

kráľovná Alžbeta II.

Ďalej dodala, že vláda „posilní a obnoví demokraciu“ a „ochráni slobodu prejavu a prinavráti rovnováhu medzi výkonnou, zákonodarnou a súdnou mocou“.

O zákaze sa hovorí už dlho

Bývalá premiérka Theresa May a jej vláda navrhovali zákaz konverznej terapie už v roku 2019 vo svojom pláne na zlepšenie života členov LGBT+ komunity v krajine. Jej nasledovník Boris Johnson sa tiež nechal počuť, že táto prax je „absolútne odporná“ a „v civilizovanej spoločnosti a v tejto krajine nemá žiadne miesto“. Napriek ich sľubom zostávali LGBT+ aktivisti skeptickí. Zo strany ich vlád totiž až doteraz chýbala akcia.

Britská ministerka pre ženy a rovnosť Liz Truss potvrdila, že návrhy právnych predpisov budú do parlamentu predložené po verejných konzultáciách.

Lizz Truss, britská ministerka pre ženy a rovnosť. Vyzerá ako žena na správnom mieste, čo poviete?
Zdroj: Elisabeth Hoff; dailymail.co.uk

„Ako svetový líder v právach LGBT+ komunity, táto vláda bola vždy odhodlaná potlačiť prax konverznej terapie. Chceme zabezpečiť, aby boli ľudia v tejto krajine chránení a aby nikto nemohol byť nútene a proti vlastnej vôli podrobený konverznej terapii. Popri tejto legislatívne sprístupníme aj nové možnosti financovania podpory pre jej obete.“

Liz Truss

Úrad vlády pre rovnosť oznámil, že financovanie pomoci pre obete konverznej terapie sa zrealizuje do leta tohto roku. Časový horizont pre legislatívu zakazujúcu konverznú terapiu už tak jednoznačne stanovený nebol. Návrh zákona vraj bude predložený hneď ako to umožní harmonogram parlamentu a po oficiálnom odkonzultovaní návrhu.

Cieľom konzultácie je získať názory verejnosti a kľúčových zainteresovaných strán a zabezpečiť tak, aby sa zákaz dotýkal praktík konverznej terapie, no zároveň chránil lekárske povolanie, slobodu prejavu a náboženskú slobodu.

Náboženská sloboda vs. konverzná terapia

Keď sa Jayne Ozanne, queer členka evanjelickej cirkvi a bývalá členka poradného orgánu britskej vlády pre LGBT+ menšinu, dopočula, že smerom k zákazu konverznej terapie budú konečne podniknuté aj nejaké kroky, vydýchla si. Zároveň však poukázala na dôležitú skutočnosť.

Jayne Ozanne na stretnutí s pápežom v roku 2019
Zdroj: jayneozanne.com

„Ak sa vláda rozhodne zamerať len na nátlakové praktiky, riskuje vytvorenie veľmi nebezpečnej medzery v zákone. Väčšina LGBT+ ľudí v náboženskom prostredí si totiž myslí, že je ich povinnosťou podriadiť sa autoritám, a preto budú ochotne nasledovať rady svojich náboženských lídrov, aj keď im spôsobia veľké utrpenie. Vláda musí vykonať to, čoho sa Organizácia spojených národov a vyšší predstavitelia väčšinových cirkví vo Veľkej Británii dožadujú už dlhšie – konverznú terapiu zakázať úplne.“

Jayne Ozanne

Bojovník za ľudské práva a práva LGBT+ komunity Peter Tatchell tiež privítal oznámenie kráľovnej o zákaze konverznej terapie, no odsúdil jeho nejasnosť a absenciu časového harmonogramu zákazu.

Peter Tatchell, rodený austrálčan pôsobiaci vo Veľkej Británii v oblasti ľudských práv
Zdroj: phm.org.uk

„Vláda tento zákaz sľubuje už takmer tri roky a ešte stále ho nemáme. Máme akurát tak viac ako 1000 dní nerozhodnosti. Nevieme žiadne detaily tohto zákazu a objavili sa dokonca správy, že sa nebude vzťahovať na orgány cirkví a ich praktiky. Štúdií a konzultácií už bolo dosť, viac ich nepotrebujeme.“

Peter Tatchell

Premiérovi Borisovi Johnsonovi odkazuje, že je najvyšší čas pustiť sa do práce a zákaz konverznej terapie konečne vydať.

Zdroje:

Titulný obrázok: bbc.com
Text: pinknews.co.uk, gaytimes.co.uk, wikipedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →