Uznávaný britský herec Sir Ian McKellen sa po 50 rokoch znova pripravuje zhostiť sa úlohy dánskeho princa Hamleta. V rozhlasovej relácii Front Row (Predný rad) stanice BBC Radio 4 vysvetlil, prečo si myslí, že Hamlet, jedna z najznámejších postáv dramatika Williama Shakespearea, bol bisexuál.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Rok 1971: Ian McKellen si Hamleta zahral po prvýkrát približne pred 50. rokmi.
Zdroj: culturewhisper.com

Sir Ian McKellen si toto leto zahrá vo „vekovo slepej interpretácii“ Hamleta v Theatre Royal Windsor. Režijnú taktovku nad týmto zaujímavým projektom prevzal režisér Seana Mathias. Premiéra je naplánovaná na 21.06.2021.

„Keď sa na mňa prídete do divadla pozrieť, neuvidíte starca predstierajúceho, že je mladík. Uvidíte muža hrajúceho princa, intelektuála a neurotika, uvidíte ho hrať, ako rádsvoju matku, a hrať, že má rád dievčatá a chlapcov,“ povedal Ian McKellen.

„Však ste nevedeli, že v Hamletovi je aj niečo také? Naozaj to tam je. Rosencrantz hovorí Hamletovi: ,raz si ma miloval,“ hovorí McKellen. Na mysli má Hamletovho priateľa z detstva, ktorého v hre zavolajú, aby posúdil Hamletovo mentálne zdravie.

Zdroj: bbci.co.uk

Netají sa tým, že ostal prekvapený, keď ho oslovili práve s rolou Hamleta. Niet sa čo čudovať, veď má vo veku 82 rokov hrať 30-ročného mladíka.

„Myslel som si, že ma obsadia do roly Polónia. Nie, chceme, aby si si zahral Hamleta, povedal mi Sean [Mathias],“ hovorí McKellen.

„Nasledovala pauza. Myslel som si, že je to hlúpa myšlienka, no potom som zmenil názor. Ak v úvode hry poviete: ,Tu je skupina hercov – všetkých rozmerov, tvarov a veku, farieb, etnicít a skúseností – a táto vám rozpovie starý známy príbeh, nie starým známym spôsobom,‘ tak dobre. To sa mi zdalo ako dobrodružstvo, na ktoré sa oplatí vybrať.“

Čo pre Iana McKellena znamenal coming out?

Na inom mieste v interview si Ian McKellen spomína na svoje rozhodnutie zveriť sa so svojou sexuálnou orientáciou verejnosti. Udialo sa tak v roku 1988 počas vysielania v rádiu BBC.

Ku coming outu ho motivoval Armistead Maupin, autor seriálu Tales of the City (1993), presviedčajúc ho o tom, že coming out bude kľúčovým jednak pre jeho osobný rast, a jednak pre iných členov komunity.

Zdroj: independent.co.uk

„Až do toho času som osobne necítil neprávosť kvôli tomu, že podľa zákonov mojej krajiny bolo nelegálne milovať sa s mužom. Proste som ten zákon porušoval,” povedal Ian McKellen.

„Samozrejme neskôr, keď som dospel, a pochopil som, čo tieto zákony v skutočnosti znamenajú, a hlavne ten nový – brániaci predstaviť deťom existenciu homosexuality, ktorý bol v tom čase predkladaný do parlamentu, až vtedy som si uvedomil, aká obrovská táto nespravodlivosť v skutočnosti je, aj voči mne. Zobral som to osobne. A keď to už bolo osobné, hneď mi bolo jasné, že coming out nie je niečo, čo musím urobiť, ale niečo, čo chcem urobiť.”

Coming out bol pre Iana, jeho vlastnými slovami, oslobudzujúci a zmenil jeho život k lepšiemu v každom aspekte.

„Je sa podľa vás čo čudovať, že sa moje herectvo zo dňa na deň zlepšilo? Nie, pretože už viac nie je o skrývaní sa, ale o objavovaní sa.”

Zdroje:
Titulný obrázok: dailymail.co.uk
Text: pinknews.co.uk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →