Poslanci Národnej rady SR v utorkovom hlasovaní odmietli všetky tri návrhy zákonov nezaradených poslancov Miroslava Urbana a Eduarda Kočiša, ktoré boli namierené proti ľuďom z LGBT+ komunity. Zákon proti LGBT+ témam v médiách a zákony obmedzujúce práva transrodových ľudí parlamentom neprešli.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Poslanec Miroslav Urban chcel na Slovensku zaviesť náš vlastný „Orbánov zákon“, ktorý prijali v Maďarsku. Novelou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele chcel dosiahnuť to, aby sa informácie o LGBT+ komunite nedostávali k deťom. Navrhoval, aby sa do škôl, škôlok či iných zariadení s neplnoletými osobami nedostávali informácie prezentujúce LGBT+ ideológiu a tiež iné ideológie nabádajúce k zmene pohlavia.

Učiteľov a sociálnych pracovníkov by podľa Urbanovho návrhu nemohli robiť osoby, ktoré boli odsúdené za pedofíliu či iné trestné činy proti morálke. Poslanec tiež navrhoval, aby štát, rodičia a ľudia, podieľajúci sa na výchove, povinne chránili právo detí na vlastnú rodovú identitu podľa ich pohlavia pri narodení. Na to, či je dieťa vychovávané v súlade so svojím pohlavím mala dohliadať sociálka.

Miroslav Urban
zdroj: tvnoviny.sk

Návrhy poslanca Kočiša boli taktiež zamietnuté. Tie mali do Ústavy SR vložiť definíciu rodičov ako dvojice ľudí opačného pohlavia. Teda ženy ako matky a muža ako otca. Takáto formulácia neodznela v parlamente prvýkrát. O jej presadenie sa už raz poslanci ĽSNS pokúsili.

Takisto chcel doplniť znenie ústavy a súvisiacich zákonov o nemennosť pohlavia určeného pri narodení dieťaťa. Vďaka tomu by sa zároveň vylúčila možnosť „voľby“ pohlavia deťmi v dospievajúcom veku.

Eduard Kočiš
zdroj: dennikn.sk

Ako sa hlasovalo?

Najväčšiu podporu v hlasovaní dosiahol návrh, ktorý sa snažil zakázať diskusie o LGBT+ témach na školách a v médiách, ktoré by sa mohli dostať k neplnoletým osobám. Podporilo ho 44 poslancov a poslankýň zo strán Smer, Sme rodina, ĽSNS, Republika a kuffovci.

Návrhy, ktoré obmedzovali zmenu pohlavia a práva transrodových ľudí získali 25 a 26 hlasov.

Zdroje:

Titulný obrázok: pexels.com

Text: teraz.sk, Instagram, dennikn.sk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →