Byť súčasťou LGBT+ komunity na Slovensku je niekedy náročné. Ľudia sa stretávajú s urážkami, posmechom či diskrimináciou. Deje sa to aj napriek tomu, že Slovensko je vyspelou krajinou v strednej Európe a mentalita našej spoločnosti, ako aj povedomie o LGBT+ témach sa zlepšuje. Ako to však funguje v južnej Ázii, kde sú iné spoločenské pomery a náboženstvo?

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Hijra (Hidžra) je v Indii, Nepále, Pakistane či Bangladéši zoskupenie prevažne transrodových a intersex ľudí. Predstavuje tretie pohlavie alebo ich spoločnosť označuje aj ako bezpohlavných. Korene tejto komunity siahajú až do staroveku a dokonca vychádzajú z hinduistického náboženstva.

Niektorí hinduistickí bohovia majú transrodové znaky – menia pohlavie, ako napríklad bohyňa plodnosti Bahuchara Mata. Niektorí ďalší bohovia mužského pohlavia v sebe nesú ženské prvky, naopak bohyne majú v sebe zakorenené tie mužské. V hinduizme veria v reinkarnáciu a v rámci nej nevylučujú ani zmenu pohlavia.

Z tohto faktu by sa dalo konštatovať, že transrodovosť či homosexualita sú v južnej Ázií posvätnou záležitosťou. Čiastočne to tak aj naozaj je. Ak je niekto súčasťou Hijra komunity, je to úplne v poriadku, pokiaľ ten niekto nie je súčasťou vašej rodiny. V tom prípade je to obrovská hanba. Ak sa v južnej Ázií narodí do rodiny dieťa, ktoré sa neskôr vyznačuje rysmi transrodovosti či homosexuality, rodina takéto dieťa Hijre predá. V inom prípade by so svojou orientáciou nemalo naplnený a šťastný život.

Zdroj: exepose.com

Vo svete existujú stále desiatky krajín, kde je iná orientácia trestaná smrťou. V Indii bol homosexuálny vzťah či akýkoľvek styk s osobou rovnakého pohlavia až do roku 2018 nelegálny. Od tohto roku sa však okrem legislatívy toho veľa nezmenilo. Ľudia z LGBT+ komunity stále žijú na okraji spoločnosti, ktorá ich nedokáže prijať, a čelia vysokým počtom napadnutí či znásilneniam.

Polícia v Indii túto komunitu tiež nevníma ako rovnocenných občanov a často sa kvôli tomu stretávajú s policajnou brutalitou. Členovia skupiny Hijra majú taktiež málo pracovných príležitostí, a preto si musia zarábať žobraním či sexuálnymi službami. Nemôžu vyhľadať zdravotnú starostlivosť v súkromných ambulanciách a sú diskriminovaní takmer v každej oblasti života.

Ak vás zaujíma život transrodových ľudí v južnej Ázií viac, môžete si pozrieť muzikál Shabnam Mousi, ktorý je inšpirovaný skutočným príbehom o konkrétnej Hijre, ktorá bojovala s útlakom v spoločnosti.

Zdroje:

Titulný obrázok: infojunki.com

Text: yoair.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →