Americké úrady vydali prvý pas, ktorý označuje pohlavie nositeľa neutrálnym X. Takýto pas bol špeciálne vytvorený pre ľudí, ktorí sa neidentifikujú ako muž alebo žena. Nebinárne, intersexuálne a rodovo nekonformné osoby si budú môcť zriadiť takého pasy začiatkom budúceho roka.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Ministerstvo zahraničných vecí USA sa na ich stránke vyjadrilo, že sa uistia, aby všetci občania s pasom mohli bezpečne a bezproblémovo cestovať, nezáležiac na ich pohlaví. Po potrebnej aktualizácii systému a formulárov začnú v roku 2022 vydávať nové pasy s troma pohlaviami.

zdroj: 19thnews.org

Aby sa občania mohli ďalej informovať o tejto záležitosti zriadili webovú stránku – travel.state.gov/gender. Na nej uvádzajú, že si budú môcť občania zvoliť aj rod, ktorý sa nezhoduje s tým na ich rodnom liste a nebude k tomu potrebné lekárske osvedčenie.

Americká špeciálna diplomatická vyslankyňa pre LGBT+ práva, Jessica Stern, označila tento krok za historickú udalosť, ktorá konečne ukazuje vládnym dokumentom realitu. Realitu, v ktorej existuje široké spektrum ľudských pohlavných charakteristík, teda viacero ako predošlé dve, ktoré boli predvolené.

„Keď človek dostane preukaz totožnosti, ktorý odráža jeho skutočnú identitu, žije s väčšou dôstojnosťou a rešpektom.“

Jessica Stern

Komu bol rodovo neutrálny pas vydaný?

GLAAD, organizácia monitorujúca médiá, potvrdila, že príjemcom pasu bola 66-ročná intersexuálna osoba – Dana Zzyym z Colorada. Identifikujú sa ako „they/them“.

zdroj: bbc.com

Zzyym (čítaj Zimm) bojoval/a súdnou cestou s vládnym oddelením od roku 2015, kedy im bol pas zamietnutý. Dôvodom bolo, že Zzyym nedokázal/a zaškrtnúť políčko s pohlavím. Podľa súdnych dokumentov ZZyym nad kolónku pohlavia napísal/a „intersex“ a požadoval/a osobitné písmenko X. Zzyym podľa ich slov konečne môže cestovať a povedať „áno, toto som ja“.

„Bol/a som v slzách, keď som otvoril/a obálku, vytiahol/a pas a uvidel/a X pod nápisom pohlavie.“

Zzyym pre tlačovú správu GLAAD

USA sa týmto krokom zaradilo ku Kanade, Nemecku, Austrálii, Kolumbii, Malte, Dánsku, Indii a ďalším krajinám, ktoré už majú tretiu možnosť pohlavia vo svojich pasoch.

Zdroje:

Titulný obrázok: wheelchairtravel.org

Text: eu.usatoday.com, bbc.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →