Jacqueline Charlotte Dufresnoy, umeleckým menom Coccinelle, bola umelkyňa, herečka, speváčka a aktivistka za práva transrodových ľudí. Narodila sa v medzivojnovom období v Paríži, konkrétne v roku 1931, ktorým sa datuje aj príchod Veľkej hospodárskej krízy do Francúzska. S príchodom krízy sa pre Parížtypickýkultúrno-umelecký rozmach zastavil.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Medzitým ako sa s tým Francúzsko vyrovnávalo, vyrastala v parížskej štvrti Temple budúca senzácia. Mladá Jacqueline zahájila svoju kariéru už v roku 1953 ako transrodová showgirl v kabaretnom klube U Madame Arthur. Neskôr začala vystupovať pravidelne aj v jednom z najznámejších parížskych klubov Le Carrousel de Paris, kde vystupovali aj ďalšie známe transrodové umelkyne April Ashley a Marie-Pier Ysser, prezývaná Bambi. V tom čase bola kabaretná scéna útočiskom pre transrodové ženy, keďže jedine tam boli nielen rešpektované, ale aj obdivované.

V roku 1958 podstúpila Jacqueline operáciu u známeho gynekológa Dr. Georgesa Buroua na jeho klinike v Maroku. V tej dobe boli medicínske centrá zameriavajúce sa na operácie pre transrodové osoby veľmi ojedinelé. Operácia prebehla úspešne a Jacqueline prekypovala šťastím:

,,Dr. Burou napravil chybu, ktorú urobila príroda, a ja som sa tak stala skutočnou ženou, nielen zvnútra, ale aj navonok.“  

Po návrate do Francúzska sa veľmi rýchlo stala mediálnou senzáciou. Neuchvátila len Francúzov, ale aj Talianov. V roku 1959 sa objavila vo filme Európa v noci (Europa di notte), od talianskeho režiséra Alessandra Blasettiho.

Zdroj: frenchly.us

V tom istom roku jej venoval taliansky spevák Ghigo Agosti pieseň Coccinella. Jej hlas a krása bola obdivovaná masami a každý jej krok bol pozorne sledovaný verejnosťou.

Svedčia o tom aj jej svadby. Jej prvá svadba s francúzskym novinárom Francisom Bonnetom bola prvým zväzkom medzi transrodovou a cisrodovou osobou, ktorý bol vo Francúzsku oficiálne uznaný. Manželstvo však netrvalo dlho a po niekoľkých rokoch sa rozpadlo. Druhé manželstvo uzavrela s kabaretným umelcom, ktorý bohužiaľ o niekoľko rokov zomrel.

Najväčšiu pozornosť však pritiahla jej tretia svadba, ktorá bola vysielaná vo francúzskej televízii. Zaujímavá bola tiež tým, že Jacqueline mala už po šesťdesiatke a jej partner bol od nej takmer o štyridsať rokov mladší. Toto manželstvo napriek skepsám vydržalo až do jej smrti v roku 2006.

Zdroj: legacyprojectchicago.org

Jacqueline pracovala aj ako aktivistka v mene transrodových ľudí. Založila organizáciu „Devenir Femme“ (Stať sa ženou), ktorá poskytovala emocionálnu a praktickú pomoc, pre transrodových ľudí. Pomohla tiež založiť Centrum pre pomoc, výskum a informácie pre transsexualitu a rodovú identitu.

Zdroje:

Titulný obrázok:

Text: wikipedia.org, časopis Pravdivá História, 25, číslo 04/2021

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →