Sociálna sieť TikTok oznámila dňa 8. februára 2022 zmeny pre používateľov. Prijaté zmeny sú reakciou na neustupujúci nátlak LGBT+ charitatívnych organizácii ako napríklad GLAAD a advokačných skupín ako UltraViolet.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

TikTok uviedol, že nové usmernenia „prinesú väčší prehľad o typoch nenávistných ideológií zakázaných na platforme“. Podľa nových pravidiel je zakázaný obsah napádajúci transrodovú komunitu ako napríklad používanie rodného mena, tzv. „dead name“, transrodových ľudí a nesprávnych zámien a rodu týchto osôb.

Zdroj: unsplash.com – Katie Rainbow

Obsah, ktorý podporuje alebo propaguje programy konverznej terapie, bude podľa nových pravidiel tiež zakázaný.

Hoci sú tieto ideológie na platforme TikTok dlhodobo zakázané, sociálna sieť dostala od tvorcov obsahu a viacerých organizácií spätnú väzbu zdôrazňujúcu potrebu mať tieto zákazy explicitne uvedené v pokynoch pre komunitu.

Organizácia GLAAD tvrdí, že aktualizácie zahŕňajú odporúčania, ktoré dali TikToku v roku 2021 v rámci Indexu bezpečnosti sociálnych médií, ktorý v tom čase uviedol, že aplikácia nie je bezpečným miestom pre LGBT+ používateľov.

Zdroj: gaytimes.co.uk

Sarah Kate Ellis, prezidentka a generálna riaditeľka organizácie GLAAD, pochválila giganta sociálnych médií za to, že podnikli kroky a uprednostnili bezpečnosť LGBT+ používateľov.

„Pokrok spoločnosti TikTok výslovne zakázať tento škodlivý obsah vo svojich pokynoch pre komunitu a prijať odporúčania uvedené v Indexe bezpečnosti sociálnych médií GLAAD z roku 2021 zvyšuje štandard online bezpečnosti LGBT+ komunity a vysiela správu, že ostatné platformy, ktoré tvrdia, že im záleží na bezpečnosti LGBT+ používateľov, by mali nasledovať tento príklad.“

Sarah Kate Ellis, GLAAD
Zdroj: unsplash.com – Amanda Vick

V rámci ďalších potvrdených zmien v politike bude na platforme TikTok zakázaná „propagácia porúch stravovania“, ako aj používanie aplikácie na páchanie trestných činov.

Zdroje:

Titulný obrázok: unsplash.com

Text: gaytimes.co.uk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →