V centre Bratislavy sa v stredu 12. októbra vo večerných hodinách ozývali výstrely. 19-ročný extrémista vystrieľal v obľubenom LGBT+ bare Tepláreň dva zásobníky. Zabil dvoch ľudí a poranil zamestnankyňu Teplárne. Vyhasli dva nevinné životy. Juraj a Matúš, zákazník a zamestnanec Teplárne.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Strelec sa po útoku pochválil svojim činom na Twitteri a po pár hodinách úteku pred políciou, spáchal samovraždu. Strieľal údajne otcovou zbraňou.

Tepláreň. Foto: Archív Dúhy.sk

Po celom Slovensku ale aj v Česku sa konajú viaceré smútočné a spomienkové podujatia, ľudia prišli zapáliť sviečky. Prvotné správy nenasvedčovali tomu, že sa jedná o zločin z nenávisti, no napokon polícia potvrdila nenávistný motív.

Útočník zverejnil na Twitteri 65-stranový manifest plný homofóbie, antisemitizmu, rasizmu a nenávisti. Svoj čin zrejme plánoval dlhšiu dobu, spomínal inšpiráciu A. Breivikom a podobnými útokmi.

Strelec si miesto obhliadol asi dva mesiace pred útokom. Identitu strelca nezverejňujeme, nedoprajeme mu tú „slávu“.

Podľa dostupných informácií bol strelec synom politika, ktorý v roku 2020 kandidoval za Harabinovu stranu Vlasť. Jeho otec pravidelne zdieľal na Facebooku nenávistné príspevky namierené proti prezidentke, vláde, očkovaniu a podobne.

V Teplárni sa konal náš prvý Dúhový meetup, natáčali sme tu Dúhový dokument. K Teplárni sme mali blízko a Tepláreň mala blízko k nám. O to viac nás správa zasiahla. Som presvedčený, že snáď každý človek z komunity, ktorý sa o tomto incidente dozvedel ešte večer, mal dlhú noc rovnako, ako my. Myšlienkami sme boli v Bratislave, s blízkymi obetí a s Romanom Samotným, ktorý Tepláreň spúšťal a vlastní.

Dúhy v Teplárni na Zámockej v Bratislave. Foto: Archív Dúhy.sk
Pridajte sa a príďte zapáliť sviečku na pamiatku.

Touto cestou chceme za Dúhy a celý tím Mladí, o.z. vyjadriť pozostalým úprimnú sústrasť. Všetkých nás to veľmi ranilo. Nenávisť zabíja. Juraj, Matúš, odpočívajte v pokoji.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →