20. novembra sa v Katare začínajú Majstrovstvá sveta vo futbale a hlavný bezpečnostný predstaviteľ MS Abdulaziz Abdullah Al Ansari odporučil fanúšikom, aby počas turnaja na sebe nemali dúhové vlajky. Chce ich tak ochrániť pred možnými útokmi.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Katar je moslimská krajina, ktorej legislatíva práva queer ľudí obmedzuje. Za inú orientáciu hrozí pokuta alebo 7 rokov väzenia. Ak ide o inak orientovaného moslima, hrozí mu trest smrti.

Nezávislá medzinárodná organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok 24. októbra upozornila na neoprávnené zatknutie a zneužitie LGBT+ Katarčanov. Svojvoľne ich mali zadržať bezpečnostné sily v Katare ešte minulý mesiac. Organizácia tak upriamila pozornosť na diskrimináciu LGBT+ komunity  kvôli nadchádzajúcim MS vo futbale.

„Sloboda prejavu na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity by mala byť trvalo zaručená pre všetkých obyvateľov Kataru, nielen pre divákov, ktorí idú na majstrovstvá sveta,“ uviedla vo vyhlásení HRW.

Zdroj: out.tv

Organizácia zrealizovala rozhovory so šiestimi LGBT+ Katarčanmi, vrátane štyroch transrodových žien, jednej bisexuálky a jedného gaya. Tí uviedli, že ich zadržali v rokoch 2019 až 2022 , kedy ich aj verbálne a fyzicky napadli. Bez vznesenia obvinenia ich zadržali v podzemnej väznici v Dauhe a jednu osobu držali v samoväzbe až dva mesiace.  „Všetci šiesti uviedli, že ich polícia nútila podpísať sľuby o skončení s nemorálnymi aktivitami,“ uviedla HRW a dodala, že zadržané transrodevé ženy sa musia zúčastniť konverznej terapie na klinike, ktorá je sponzorovaná vládou.

Jedna z transrodových žien pre agentúru Reuters pod podmienkou anonymity uviedla, že ju niekoľkokrát zatkli, naposledy v lete. Úrady ju zadržali kvôli jej vzhľadu a kvôli mejkapu. Žena následne dodala, že ju surovo zbili až do krvácania a oholili jej hlavu. „Posledná vec, ktorú chcem, je súcit. Chcem byť len sama sebou,“ uviedla transrodová žena.

Katarský predstaviteľ uviedol, že obvinenia HRW „obsahujú informácie, ktoré sú kategoricky a jednoznačne nepravdivé.“ Následne dodal, že Katar neprevádzkuje nijaké konverzné centrá pre transrodové osoby. Svoje vyhlásenie ďalej nešpecifikoval.

Zdroje:

Titulný obrázok: ESPN

Text: Reuters, NBC News

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →