16. júla si každoročne pripomíname medzinárodný deň dragu. Oslávme tento deň a priblížme si preto čo znamená pre našu komunitu, aký je jeho význam, história a najznámejšie osobnosti.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Čo je Drag?

Drag je pestrý, umelecký žáner, ktorý zahŕňa zábavu, uvoľnenie, slobodu i silu sebavyjadrenia. Je to forma rozvíjajúceho sa rodového ohýbania, kde sa človek oblieka do výrazného oblečenia a make-upu opačného pohlavia. Hoci drag je hlavne na účely vystúpenia a zábavy, používa sa aj na vyjadrenie pohlavia a na oslavu hrdosti LGBT+. Tento výraz vznikol ako britský divadelný slang v 19. storočí a používal sa na označenie dámskeho oblečenia, ktoré nosili muži.

Drag queens a Drag kings

Drag umenie sprevádza prezliekanie do oblečenia spájaného s iným rodom. Drag queens vystupujú vo výraznom dámskom oblečení a prezentujú tak ženské postavy. Veľa tzv. „drag queens“ a „drag kings“ sa navyše aj výrazne líči, takže v ich tvorbe nájdeme aj prvky výtvarného umenia. Drag queens sú najčastejšie príslušníkmi LGBT+ komunity, no nie je to pravidlo. Hoci väčšina drag queen sú gayovia a queer muži, niektoré sú transgender a cisgender ženy. V ich komunite sa nájdu heterosexuáli. Drag queens sú pestré výzorom, osobnosťou či ich vystupovaním.

Drag kings sa obliekajú do výrazných mužských šiat, a prezentujú tak mužské postavy. Mnoho drag kings sú ženy, ale ľudia akéhokoľvek pohlavia.

Typická drag show môže zahŕňať tanec, herectvo, stand-up komédiu a spev.

Známe Drag osobnosti

William Dorsey Swann

Swann je známa ako prvá drag queen. Ako čierny, gay, Swann vydláždil cestu budúcim drag queens a farebným homosexuálom. Jeho právne úsilie podnietilo rozhovor o komunite LGBT+ a mohlo byť dokonca jedným z prvých prípadov aktivizmu LGBT+ v Spojených štátoch.

Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson bola americká LGBT+ aktivistka a jedna z ústredných osobností stonewallských nepokojov z roku 1969. Sama sa identifikovala ako drag queen.

RuPaul

RuPaul je známa ako najúspešnejšia drag queen v Hollywoode a vo svete. Okrem toho, že je herec a hudobník, tiež produkuje RuPaul’s Drag Race, kde hľadá každoročne novú drag queen.

Trixie Mattel

Mattel je skladateľ, spevák, komik, televízna osobnosť, podnikateľ a americká drag queen. Mattel je populárny medzi najlepšími drag queens, najmä po víťazstve v 3. sezóne RuPaul’s Drag Race.

Bianca Del Rio

Del Rio patrí medzi najznámejšie drag queens, ktoré toho vo svojej kariére dosiahli veľa. Zúčastnila sa šiestej sezóny RuPaul’s Drag Race a vyhrala.

História dragu

Drag nie je nová vec, najmä v západnej kultúre. Keďže ženy v dávnych dobách nesmeli vystupovať v divadlách, museli preberať a prevziať ženské roly muži. Drag bol bežný v starovekom Grécku a tiež v Shakespearovej ére.

V 19. storočí začali drag queens využívať platformu ako reprezentatívne umenie, najmä vo Vaudeville.

Začiatkom 20. storočia sa v afroamerických a latinskoamerických queer komunitách začali objavovať drag bally, kde sa jednotlivci obliekali a vystupovali jeden pre druhého. To poskytlo queer jednotlivcom priestor na vyjadrenie sa a spojenie s ostatnými v bezpečnom a podpornom prostredí.

Drag má tiež dlhú históriu používania ako forma odporu proti útlaku. Počas Stonewallských nepokojov v roku 1969 zohrali drag queens kľúčovú úlohu v povstaní, bojovali proti policajnej brutalite a postavili sa za svoje práva.

Dnes drag performeri naďalej využívajú svoju platformu na obhajovanie práv LGBTQ+ a na zvyšovanie povedomia o sociálnych problémoch ovplyvňujúcich queer komunitu.

Drag na Slovensku

Drag scéna sa na Slovensku pomaly, ale isto, rozrastá. Na Slovensku sa zatiaľ nedá úplne hovoriť o „drag scéne“, aj keď máme pár naozaj veľmi výrazných tvárí ako je Slaytiiina, Liquid the Queen alebo dievčatá z Action Sisters.

Význam Dragu

Drag je však o niečom viac než len predvádzaní sa. Má hlboký kultúrny význam v rámci queer komunity a slúži ako forma sebavyjadrenia, odporu a budovania komunity. Pre mnohých queer jedincov poskytuje drag priestor na skúmanie a hru s pohlavím, čím posúva hranice toho, čo sa v spoločnosti považuje za prijateľné. Umožňuje jednotlivcom vytvoriť si osobnosť a stať sa na chvíľu niekým iným, čo poskytuje pocit slobody a splnomocnenia.

Drag je súčasťou našej komunity.
Rešpektovať pohlavie drag osobnosti je rovnaké ako rešpektovať pohlavie kohokoľvek iného. Ak si napríklad nie ste istí, aké zámená použiť pri odkazovaní na niekoho, opýtajte sa.

Zdroje:

www. jsmetransparent.cz/jaky-je-rozdil-mezi-dragem-a-trans-identitou/

www.lgbtqandall.com/what-is-a-drag-queen/

http://www.transequality.org/issues/resources/understanding-drag

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →