Elliot Page, herec známy napríklad zo seriálu Umbrella Academy a filmu Juno, prichádza so svojim knižným debutom. Jeho nový memoár Pageboy si nedáva servítku pred ústa – rieši lásku, vzťahy, Hollywood, mentálne zdravie a hlavne vyzýva k empatii voči trans ľuďom.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Tranzícia – rodová i životná

Pageboy popisuje život Pagea tak, ako si naň sám spomína – mimo klietky chronologického poradia. Page vyrastal v Nova Scotia. Vo svojom memoári popisuje všetko to, čo z neho robí človeka, ktorým je dnes. Popisuje ťažkosti, ktorými si ako mladý človek objavujúci svoju identitu prechádzal na pozadí slávy získanej v rannom veku. Do kontrastu stavia detstvo, dospievanie poznačené šikanou, stalkingom, rozvodom rodičov, ich nepochopením a zmätkom a dospelosť – život v duchu brutálnej úprimnosti, oslobodzujúcej radosti a sebapoznania. Nechronologické rozprávanie popisuje skúsenosť dospievania v LGBT, vidíme, ako sa Page snažil poskladať puzzle svojej identity.

Kritické hodnotenia – oplatí sa čítať?

Na platformách ako Goodreads či Amazon má Pageboy vysoké hodnotenia, medzi 4 a 5 hviezdami. Samozrejme, inkasuje mnoho nezaslúžených negatívnych reakcií založených na transfóbnych predsudkoch. Kniha sama o sebe je však podľa mňa skvelým obrazom dospievania, ku ktorému sa mnoho ľudí dokáže prirovnať. Popisuje i grafickejšie a traumatické situácie, takže ak máte citlivejšiu povahu, radšej knihu odložte. Ak však chcete cítiť, že ani v tom zlom nie ste sami a dejú sa i slávnym – bežte do kníhkupectva. Elliot Page poskytuje hĺbavé pohľady do vnútra vážnych tém ako napr. násilie, neschopnosť ľudí okolo nás rešpektovať našu identitu a hranice, poruchy príjmu potravy, stalking a telesná dysfória. Všetko to kumuluje do šťastného konca – uvedomenia si vlastnej identity.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →