Ako sa žilo homosexuálnemu páru na začiatku minulého storočia a čo všetko to obnášalo, aby sa to dalo zrealizovať? To všetko sa môžete dozvedieť vo filme Elisa a Marcela.

Poď na Dúhy! Zaregistruj sa na najväčšiu LGBT+ sociálnu sieť na Slovensku!
Viac informácií →

Elisa a Marcela

Elisa a Marcela je biografická romantická dráma, znázorňujúca príbeh prvého homosexuálneho manželstva v Španielsku, v roku 1901. Čiže o 97 rokov skôr ako boli v Španielsku povolené registrované partnerstvá (1998) a 104 rokov skôr ako boli povolené manželstvá párov rovnakého pohlavia (2005).

Foto publicada en La Voz de Galicia en 1901/Public Domain

Film Elisa a Marcela režírovala španielska režisérka Isabel Coixet, ktorá bola za tento film nominovaná na cenu Zlatého Medveďa na Berlinare , vyšiel v roku 2019 a je dostupný na platforme Netflix. Isabel Coixet sa v rozhovore pre BBC vyjadrila: „Bola som fascinovaná prvýkrát, keď som počula o tomto príbehu, ktorý vyvoláva viac otázok ako odpovedí.“

Keď premýšľam o týchto dvoch ženách, koľko odvahy museli mať, aby jedna z nich predstierala, že je muž, bolo to neuveriteľne odvážne.

Isabel Coixet

Príbeh o odvahe, láske a krutosti doby

Začína sa uvažovaním Any (Sara Casasnovas), Marcelinej biologickej dcéry, o jej pôvode. O ich minulosti sa dozvedáme retrospektívnym rozprávaním Marceli.

Elisa Sánchez Loriga (Natalia de Molina) a Marcela Gracia Ibeas (Greta Fernández) sa zamilovali počas štúdia v Katolickej škole v Coruñi. Marcelinmu otcovi, sa nepáčil ich blízky vzťah a poslal Marcelu do internátnej školy, no ich vzťah pokračoval aj napriek odlúčeniu, prostredníctvom listov boli stále v kontakte. Po troch rokoch sa opäť stretli v Galícii, kde obe učili. Žili spolu v malej dedine, ktorej obyvatelia začali byť podozrievaví. A tak vymysleli plán. Elisa na nejaký čas z dediny odišla, zmenila identitu a po návrate sa prezentovala ako jej vzdialený bratranec Mario Sánchez.

Manželstvo bez ženícha

K uzavretiu manželstva došlo 8.7. 1901, (trvalo dva mesiace do 18.8.1901). Katolícka cirkev odhalila pravdu a pár začal byť perzekuovaný. Odišli do Portugalska, kde sa snažili zarobiť na cestu do Argentíny. V Portugalsku boli zatknuté. V Španielsku im hrozilo 10-20 rokov väzenia, no vďaka pomoci guvernéra väznice sa dostali na slobodu. Marcela porodila vo väzení dcéru Anu, ktorú kvôli zabezpečeniu jej lepšej budúcnosti nechala v Portugalsku a ona spolu s Elisou emigrovali do Argentíny.

A čo bolo ďalej?

Isabel Coixet ukončila film Aninou návštevou u Marceli v Argentíne, kde sa informuje o ich príbehu, no v skutočnosti sa ohľadne ďalšieho života Elisy a Marcely  nevyskytujú žiadne overené záznamy.

Aj keď je príbeh podľa skutočnej udalosti, kvôli nedostatku overených informácií ohľadom tehotenstva Marceli. Konkrétne ako a s kým otehotnela, kto je otcom Any, alebo života páru po emigrovaní do Argentíny, kolujú rôzne hypotézy. V roku 2008  historik Narciso de Gabriel vydal knihu s názvom Elisa e Marcela – Alén dos homes, v ktorej sa pokúsil vyplniť niektoré medzery. Autor tvrdí, že Elisa, ktorá prijala meno Mario, sa v roku 1903 vydala za Christiana Jensena. Ich manželstvo sa údajne veľmi rýchlo rozpadlo. Ďalšia správa o živote Elisi sa objavila až v roku 1909 v správe z Mexických novín, ktorá informuje o jej samovražde.

Čo sa týka tehotenstva Marcely kolujú dve hypotézy, prvá hovorí, že Marcela otehotnela v dôsledku vzťahu s mladým mužom z dediny. Druhá, ktorá bola vybratá aj pri tvorbe tohto filmu hovorí, že mohlo ísť o plánované tehotenstvo, keďže mladému páru nestačilo iba uzavrieť manželstvo, ale chceli tiež založiť rodinu. No v skutočnosti neexistujú žiadne dôkazy podporujúce tieto hypotézy.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Pridaj sa do nášho tímu!
Baví ťa písať? Chceš mať svoj článok u nás na magazíne? Ozvi sa nám!
Napiš na magazin@duhy.sk →